Cormack: Mi, narod, odlučujemo o slobodi budućih generacija

Radiosarajevo.ba
Cormack: Mi, narod, odlučujemo o slobodi budućih generacija
Sjedinjene Američke Države svakog 4. jula slave usvajanje Deklaracije nezavisnosti, a ove godine se slavi 240. rođendan ove države.

Divno popodne, muzika i brojne zvanice iz političkog, javnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine, te članovi diplomatskog kora i predstavnici međunarodnih organizacija obilježili su svečani prijem u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u povodu proslave Dana nezavisnosti.

Tom prilikom ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack podsjetila je na ulogu i važnost građana.

"Za obje naše zemlje zajedničko je da mi, narod, dakle grupe posvećenih i angažovanih građana, mi smo ti koji će odlučiti da li će sloboda i nove mogućnosti biti obezbijeđene i narednoj generaciji ", kazala je Cormack.

"Mi, narod smo ti koji će odrediti da li naše dvije zemlje nastavljaju svoj nevjerovatan put i da li će iskoristiti svoj nevjerovatan potencijal", kazala je na kraju Cormack.

Kako je rekla, nije uvijek jednostavno angažirati se u društvu punom različitosti, ali naglasila je da je izgradnja mostova između različitih zajednica, iako najteži, ujedno je i najbitniji angažman.

"On navodi građane da drugačije razmišljaju, da se odmaknu od prošlosti i zamisle novu budućnost", kazala je ambasadorica.

Prijemu je prisustvovala i delegacija iz Daytona kojoj je Cormack zahvalila na dolasku u Sarajevo i kazala da građani Daytona gaje posebno prijateljstvo s BiH.

Podsjetila je na mirovne pregovore koji su tamo održani prije više od dvije decenije te naglasila da to znači da će Dayton i BiH biti zauvijek povezani.

"Činjenica da su lideri iz Daytona danas u Sarajevu, na proslavi našeg nacionalnog praznika, dokaz je te trajne veze", kazala je, dodavši da "večeras radimo na jačanju veza između dvije zemlje".

Poručila je da Amerikanci i Bosanci i Hercegovci moraju imati na umu da prolaze zajednički put te da ne smiju zaboraviti ono što ih čini jačim - riječi "mi, narod"

Cormack je u izjavi za novinare podvukla da su vrata Evropske unije otvorena za članstvo BiH. Također, napomenula je da su se bh. politički lideri i stranke obavezali da će pratiti taj put i da je vrijeme da prevaziđu razlike u stavovima.

Podsjećamo, ambasadorica SAD-a u BiH prije dva dana je navela kako se mogućnost da se u skorije vrijeme osigura pozitivan odgovor na zahtjev BiH za članstvo u EU rapidno smanjuje, te da će BiH trebati da prihvati prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Bez toga, kako navode, nema garancije da će BiH preći u novu fazu pristupanja Evropskoj uniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije