Uvjerenje o ocjenama na fakultetima košta 30 KM!

Radiosarajevo.ba
Uvjerenje o ocjenama na fakultetima košta 30 KM!


Da bi dobili uvjerenje o prosjeku ocjena koje im je neophodno prilikom konkurisanja za određeno radno mjesto, studenti Univerziteta u Banjoj Luci za taj dokument treba da izdvoje 30 KM, pišu Nezavisne.com.

Nezaposleni akademci smatraju da je ova cijena previsoka za prilike u kojima žive, te traže njenu hitnu korekciju.

"Prije nekoliko dana otišla sam na Filološki fakultet kako bih uzela uvjerenje o prosjeku ocjena, jer mi je isto bilo neophodno za konkurs, da bi mi u studentskoj službi kazali da na ime fakulteta uplatim 30 KM, koliko ovaj dokument košta. Smatram da je to zaista previše, jer živimo u teškim vremenima i svaka marka nam znači", priča jedna studentica iz Banje Luke.

Ona je dodala da bi, ako se već taj jedan pečat mora plaćati, onda cijena trebala da bude simbolična, a ne u visini jedne dnevnice, koju je, ionako, teško zaraditi.

"Vidite na koji način se pokušavaju nadomjestiti rupe u budžetu - na način da se od ljudi koji su završili fakultete i od kojih niko ne dobija posao još uzima 30 KM. Po stoti put ćemo obavijestiti rektora da se minusi i problemi sa finansijama Univerziteta i bilo koje visokoškolske ustanove ne mogu rješavati tako što će se uzimati harač od studenata. Pokušat ćemo vidjeti u čemu je problem, pošto nekom tih 30 KM znači mnogo, pogotovo ako je u pitanju neko ko treba putovati, a pritom mu roditelji nemaju novca i nezaposleni su", rekao je Nikola Dronjak, predsjednik Unije studenata RS. On je dodao da nadležni već duže vrijeme obećavaju da će se taj problem riješiti, ali da zasad nema pomaka po tom pitanju.

Prema riječima Branke Rogač, službenice za odnose s javnošću Ministarstva prosvjete i kulture RS, Ministarstvo učestvuje u određivanju visine školarina za svaku akademsku godinu, ali nije nadležno za određivanje cijene upisnina na javnim visokoškolskim ustanovama, odnosno drugih naknada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije