Uvesti ombudsmena za štampu

Radiosarajevo.ba
Uvesti ombudsmena za štampu

Udruženje BH novinari uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH inicijativu za izmjenu postojećih zakona kako bi se omogućilo formiranje institucije ombudsmena za štampu.

Predsjednica ovog udruženja Milkica Milojević rekla je važno da novinari/ke na nivou države imaju osobu koja će štititi njihove interese, bez obzira da li će to biti posebna institucija ili će biti u okviru sadašnje institucije zaštitnika građana BiH. Iz udruženja je najavljen i javni apel kojim će se upozoriti na sve teže uslove i sve veće pritiske pod kojim rade novinari/ke, ali i otvorene napade i prijetnje kojima su izloženi.

Na današnjoj Skupštini Udruženja BH, više od 50 članova, novinara iz cijele BiH, donijelo je još nekoliko važnih odluka koje bi, kako je za Fenu rekla Milojević, trebale ojačati ovo udruženje, u smislu njegove organizacije, načina rada, te kadrovskih kapaciteta. Izabrani su i novi članovi Nadzornog i Upravnog odbora Udruženja BH novinari, a osnovi cilj i u narednom periodu bit će zaštita digniteta novinarske profesije, ali i unapređenje znanja novinara kako bi što bolje radili svoj posao u korist građana BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije