Utz Rachowski pred sarajevskim čitaocima

Radiosarajevo.ba
Utz Rachowski pred sarajevskim čitaocima

Njemački autor Utz Rachowski predstavio se večeras ljubiteljima pisane riječi u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, na večeri koju su organizovali Fondacija Konrad Adenauer i Goethe Institut, javlja Fena.

Večer je počela prikazivanjem ulomaka iz dokumentarnog filma Svako ćuti o nečem drugom, koji se, između ostalog, bavi i njegovim životom, a Utz Rachowski je čitao ulomak iz svog djela Glasovi ljeta, koji je za potrebe večerašnjeg događaja s njemačkog jezika preveden u Goethe Institutu.

Koordinatorica kulturnih programa Goethe Instituta Ajla Eljšani- Arnautlija izjavila je za Fenu da su djela Utza Rachowskog višestruko nagrađivana i većinom su autobiografska.

Utz Rachowski je pisac i pjesnik, angažovan i u politici. Objavio je deset knjiga i dobitnik je brojnih nagrada. Rođen je 1954. u Vogtlandu, tadašnjoj Njemačkoj Demokratskoj Republici (NDR). Zbog nekoliko svojih pjesama i zbog distribucije književnosti zabranjene u NDR-u, biva uhapšen i osuđen. Nakon intervencije organizacije Amnesty International bio je prebačen u Saveznu Republiku Njemačku. Do 1992. godine živio je u Zapadnom Berlinu, potom se vraća u Vogtland.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije