Utvrđene izmjene zakona o izvršenju kaznenih sankcija

Radiosarajevo.ba
Utvrđene izmjene zakona o izvršenju kaznenih sankcija


Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera radi njegova usklađivanja s međunarodnim standardima i preporukama Vijeća Europe.

Prijedlogom zakona definirana je obaveza zavoda ili drugih institucija u kojim se izvršavaju mjere pritvora ili izdržavaju kaznene sankcije da dostavljaju mjesečni i periodični izvještaji Ministarstvu pravde kako bi se unaprijedila međusobna saradnja, poboljšalo informisanje i prikupljanje relevantnih podataka o broju pritvorenika i zatvorenika, ostvarivanje zagarantovanih prava, korištenje pogodnosti te disciplinskim procedurama i drugim važnim pitanjima u ovoj oblasti, javila je Fena

Izmjenama i dopunama Zakona koje će Ministarstvo pravde uputiti u parlamentarnu proceduru uvodi se specijalizirana stručna obuka za određeni broj zavodskih službenika koji će raditi sa stranim zatvorenicima s ciljem boljeg razumijevanja i pružanja pomoći za uspješnije rješavanje njihovih problema.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Generalnog tajništva Vijeća ministara, donijelo je Odluku o odobravanju Projekta kupovine/nabave objekata za smještaj institucija BiH koji će biti uvršten u Program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za razdoblje 2012. - 2014. godine.

Rješavanje problema smještaja instituacija BiH

Na ovaj način Vijeće ministara BiH želi započeti sistemsko rješavanje problema smještaja institucija BiH i dugoročno ostvariti uštede u trošenju budžetskog novca jer na godišnjoj razini troškovi zakupa za smještaj institucija iznose oko 9,5 miliona KM.

Prema Odluci, sredstva osigurana u budžetu za ovu godinu u iznosu od 20 milijuna KM koristit će se za finansiranje rješavanja prioritetnog smještaja i opremanje objekata institucija BiH u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Istočnom Sarajevu.

Za financiranje ovog projekta osigurana su sredstva, i to: 7,2 milijuna KM od prodaje Kasarne Maršal Tito, a 12,8 milijuna KM namjenska su sredstva od akumulirane dobiti Službenog glasnika BiH u 2013., u skladu s ranijim zaključkom Vijeća ministara BiH.

Zaključeno je da se prilikom izrade globalnog fiskalnog okvira za razdoblje od 2014. do 2016. planiraju sredstva za nastavak projekta kupovine/nabave objekata za smještaj institucija BiH.

Zadužena je Uprava da ovu informaciju dostavi Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje koji će pripremiti odgovarajuće zaključke i dostaviti ih Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o zaduženju Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH za personalizaciju, tehničku obradu i vođenje evidencije o putnim ispravama za izbjeglice.

Izdavanje putnih isprava za izbjeglice u skladu je s bh. obvezama proisteklim iz Konvencije o statusu izbjeglica iz 1951. i Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Dostaviti prijedlog mjera za poboljšanje vanjskotrgovinskog položaja

Vijeće ministara BiH usvojilo je Analizu vanjskotrgovinske razmjene BiH za 2012., s ocjenom stanja vanjskotrgovinske razmjene BiH i prijedlozima mjera za njeno poboljšanje.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zaduženo je da relevantnim državnim, entitetskim i institucijama Brčko Distrikta dostavi prijedlog mjera za poboljšanje vanjskotrgovinskog položaja BiH.

Prema Informaciji, ukupan opseg vanjskotrgovinske razmjene u 2012. iznosio je 23,11 milijardi KM, što je za 636,64 milijuna KM ili 2,68 posto manje u odnosu na opseg razmjene ostvaren u 2011.

U 2012. uvezena je roba u vrijednosti od 15,25 milijardi KM, što je za 1,76 posto manje u odnosu na prethodnu godinu, a izvoz je iznosio 7,86 milijardi KM i bilježi pad od 4,43 posto u istom razdoblju.

Tako je trgovinski deficit iznosio 7,39 milijardi KM, što je za 1,26 posto više u odnosu na 2011.

Uvoz iz zemalja Europske unije u ukupnom bh. uvozu sudjeluje s 46,93 posto, a u ukupnom bh. izvozu ostvaruju sudjelovanje od 57,94 posto, javila je Fena.

Među 18 predloženih mjera za poboljšanje vanjskotrgovinskog položaja BiH su usvajanje i implementiranje odgovarajućih strateških razvojnih dokumenata, a prije svih izvozne, industrijske i agroindustrijske strategije; implementiranje preporuka za uklanjanje barijera ulaganjima; podrška izgradnji sistema navodnjavanja, osiguranja i primjene suvremenih agrotehničkih mjera u poljoprivrednoj proizvodnji; ubrzanje procesa usklađivanja regulative s EU i implementacija već harmoniziranih propisa; pokretanje aktivnosti za zajednički nastup na trećim tržištima s drugim zemljama, prvenstveno sa zemljama iz regije, te podrška  uspostavljanju "geografskih oznaka" za određene bosanskohercegovačke poljoprivredne proizvode, itd.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je većinom glasova Prijedlog odluke o osnivanju ad hoc povjerenstva Parlamentarne skupštine BiH za provođenje postupka imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH koju će Ministarstvo komunikacija i saobraćaja dostaviti PSBiH na usvajanje.

Za članove povjerenstva predloženi su: Borjana Krišto, Darko Babalj, Mehmed Agović, Lejla Turčilo, Ivan Vukoja i Dragana Dardić.

Povjerenstvo objavljuje javni konkurs i nakon provedene procedure utvrđuje listu 14 najuspješnijih kandidata koju dostavlja Vijeću ministara BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o dopunama Odluke o određivanju međunarodnih graničnih prijelaza za saobraćaj naoružanja i vojne opreme, opasnih, eksplozivnih i radioaktivnih materija i sredstava dvojne namjene.

Dopunom Odluke definira se da će se preko međunarodnog graničnog prijelaza Brod vršiti izvoz i uvoz tečnih naftnih derivata, tečnog naftnog plina, naftnog bitumena te tečnog i granuliranog sumpora.

Promet roba preko međunarodnog graničnog prijelaza Brod - Slavonski Brod vršiti će se u razdoblju od 22.00 do 6.00 sati ujutro.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je Odluku o prijenosu odobrenih a neutrošenih 1.973,439,30 KM iz proračuna bh. institucija i međunarodnih obveza BiH Vladi Republike Srpske za rekonstrukciju bolnice Kasindo shodno instrukciji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dužno je ova sredstva iskoristiti za rekonstrukciju bolnice Kasindo te će o namjenskom korištenju ovih sredstava dostaviti izvješće Vijeću ministara BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za europske integracije o održavanju 4. plenarnog sastanka Strukturiranog dijaloga o pravosuđu 8. i 9. aprila 2013. u Brčkom i dalo suglasnost na predloženi dnevni red i sastav bh. izaslanstva na ovom sastanku.

Usvojen je i Dokument za diskusiju za 4. plenarni sastanak, kojeg su se dužni pridržavati predstavnici institucija BiH koji sudjeluju na sastanku.

Održana sjednica (FOTO: Arhiv, Radiosarajevo.ba)

Direkcija za europske integracije zadužena je da Dokument za diskusiju i listu sudionika dostavi Europskoj komisiji te da poduzme sve potrebne aktivnosti na organizaciji 4. plenarnog sastanka Strukturiranog dijaloga o pravosuđu.

Na sastanku će, između ostalog, biti razmatrano provođenje Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina s naglaskom na financijsku potporu i regionalnu suradnju, reformu pravosuđu, kao i djelotvornost, efikasnost i nezavisnost pravosudnih tijela i institucija.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za europske integracije o usvajanju Programa višekorisničke IPA-e za 2013.  unutar komponente Pomoć u tranziciji i izgradnji institucija, za koji je Europska komisija izdvojila do 100.050.000 eura iz proračuna IPA-e za financiranje projekata u oblastima reforme javne uprave, pravde i unutrašnjih poslova, razvoja privatnog sektora, transporta i energetske infrastrukture, okoliša i klimatskih promjena te socijalnog razvoja, javila je Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije