Utvrđen prijedlog zakona o geološkim istraživanjima

Radiosarajevo.ba
Utvrđen prijedlog zakona o geološkim istraživanjima


Vlada Kantona Sarajevo danas je održala 82. sjednicu na kojoj je utvrdila Prijedlog zakona o geološkim istraživanjima o kojem će konačnu riječ reći zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo.

Zakonom o geološkim istraživanjima Federacije BiH propisana je obaveza kantona da svoju zakonsku regulativu u ovoj oblasti usklade sa federalnim Zakonom, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade KS.

Ponuđena zakonska rješenja donose novine u odnosu na prethodni zakon, a najznačajnija se odnosi na prijenos značajnih nadležnosti sa Federacije BiH na Kanton Sarajevo.

Tako će po novom Zakonu, odobrenja za geološka istraživnja davati Ministarstvo privrede KS gdje će podnosioci zahtjeva za odobrenje morati priložiti ugovore o već potpisanoj koncesiji. Odredbama novog zakona predviđene su veće mjere bezbjednosti uposlenih, kao i obaveze zaštite okoliša.

Zakon o šumama

Vlada je također utvrdila Nacrt zakona o šumama te predložila Skupštini da javna rasprava po ovom nacrtu zakona traje 30 dana.

Nakon što po Presudi Ustavnog suda FBiH iz 2009. godine nije usaglašen Zakon o šumama u Federaciji BiH, niti je doneseno novo zakonsko rješenje za ovu oblast, Vlada Federacije je krajem 2009. godine donijela Uredbu o šumama.

Period primjene ove uredbe istekao je u decembru mjesecu 2011. godine. U cilju zaštite i očuvanja šumskih resursa i u periodu pravnog vakuma koji tretira ovu oblast, danas je utvrđen Nacrt ovog zakona kako bi se definisali poslovi korištenja i upravljanja šumama i šumskim zamljištem koji u Kantonu Sarajevo čine 65,43 posto njegove površine.

O civilnoj zaštiti

Na dnevnom redu današnje sjednice bio je i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Kantonalne uprave civilne zaštite. Prema Zakonu o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH, djelokrug civine zaštite proširen je i na zaštitu od požara i vatrogastva te je potrebno uskladiti Pravilnik i proširiti sistematizaciju radnih mjesta u skladu sa novim poslovima.

Vlada je naložila upravi CZ da sugestije i prijedloge sa današnje sjednice ugradi u novi Pravilnik koji će se naći da dnevnom redu naredne sjednice Vlade Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije