'Uspostaviti centar za talentirane srednjoškolce'

Radiosarajevo.ba
'Uspostaviti centar za talentirane srednjoškolce'


135 dana: Retrospektiva-perspektiva, nazvao je ministar Damir Marjanović press konferenciju na kojoj je danas, 5. aprila govorio o proteklim danima rada ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Ministar je podsjetio na zakone koji su usvojeni (Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, Zakon o izmjeni Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, Nacrt Zakona o obrazovanju odraslih-završena javna rasprava). Marjanović je i napomenuo da je 40 dokumenata proslijeđeno Vladi Kantona Sarajevo u periodu od 21. novembra 2011. godine, do danas.

Od pravilnika, ministar je posebno naglasio Pravilnik o polaganju eksterne mature: „Kada sam tek došao u Ministarstvo, nisam znao ništa o eksternoj maturi i toga se ne stidim. Objavljen je katalog eksterne mature na stranici ministarstva i svako ga može preuzet, zatim pravilnik vezano za eksternu maturu i već tokom sljedeće sedmice ćemo  taj pilot projekat simulirati u potpunosti u nekoliko škola. U ostalim školama ćemo uraditi preliminarno testiranje i valorizaciju tih rezultata“.

Uspostavljen je  otvoren, direktni, kontakt sa prosvjetnim radnicima, na način da je posjećeno 50 škola na području Kantona. Ministar Marjanović napominje da je to pola škola koliko ima u Kantonu, te da će nastojati posjetiti i ostale škole do kraja školske godine. Osim sa prosvjetnim radnicima, intenziviran je i dijalog sa predstavnicima sindikata prosvjetnih radnika, u cilju otvorenog dijaloga o poštivnanju prava i unapređenja položaja svih prosvjetnih radnica i radnika zaposlenih u obrazovanju i nauci.

Uspostavljena je i dvosmjerna komunikcija sa različitim nevladinim organizacijama, obavljeno je 79 sastanaka, a ministar je i podsjetio na njegov prvi sastanak sa Senatom Univerziteta u Sarajevu, koji je posjetio kao kolega i kao ministar: „Rekao sam da sam ja peta kolona u ministarstvu, te da sam ja na privremenom radu u ministarstvu. Imamo veliku priliku da uredimo svoju baštu na najbolji način. Sljedeći korak ka integraciji i akreditaciji i ono čemu svi težimo je donošenje Statuta Univerziteta u Sarajevu."

Petak s ministrom, način je uspostave komunikacije sa građanima Kantona Sarajevo. „Mi smo Bosanci i Hercegovci i volimo direktnu komunikaciju. Vrijeme nam ne dozvoljava da to češće radimo, ali svakog zadnjeg petka u mjesecu 12 ljudi dođe i kažu svoje probleme, sugestije i ideje od kojih su već dvije uključene u naše aktivnosti“.

Osim ovog načina komuniciranja, redizajnirana je web stranica, na kojoj su vidjljive najnovije informacije, odgovoreno je preko 3000 emailova koji su stigli na mail damir.marjanovic@mon.ks.ba. Pokrenuta je i Facebook stranica preko koje se odvija direktna komunikaciija Ministra sa građanima.

O izostancima, GRAS-u

Ministar Marjanović je pohvalio otvorenu komunikaciju sa svim medijima, te se zahvalio predstavnicima medija na korektnom odnosu prema Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih.

„Nije sve tako ružičasto, postoje i problemi i poteškoće sa kojima se suočavamo“, rekao je Marjanović - neki od njih su izuzetno teško finansijsko okruženje, neravnopravan i težak položaj zaposlenih u obrazovnim institucijama, minimalna ulaganja u razvoj znanstvenih institucija, sporovi različitih vrsta u školama i na fakultetima…

Ono što je ministar rekao da obećava da će se uraditi u narednom periodu je rad na zakonima. Na nekima je već puno toga urađeno, to su: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju, Zakon o naučno istraživačkoj djelatnosti, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju  i moramo završiti Zakon o obrazovanju odraslih. Rečeno je i da Ministarstvo mora donijeti određeni broj podzakonskih akata i intenzivirati rad Univerziteta koliko bude moglo Ministarstvo bez uplitanja u rad akademste zajednice.

Između ostalih, za dugoročne planove ministar obrazovanja obrazovanja, nauke i mladih Kantona izdvojio je uspostavljanje istraživačkog centra za talentovane srednjoškolce, uvođenje savremenih obrazovnih tehnologija, nastavnih planova i programa, unapređenje inkluzivnog obrazovanja… Ministar Marjanović je odgovorio na pitanje novinara vezano za prevoz učenika, izostanke s nastava zbog situacije u Sarajevu, a vezano za situaciju u Gras-u.

"Podaci u osnovnim školama nisu signifikantni, ali  je u srednjim školama drugačija situacija, izostanci su negdje pet, a negdje i 50 posto. Ministarstvo će i danas pratiti situaciju vezano za GRAS i prevoz do ponedjeljka i obavijestiti građane o stavovima ministarstva obrazovanja, nauke i mladih kantona Sarajevo", rekao je ministar Marjanović. 

Nastava se nije prekidala tri dana, koliko traje saobraćajni kolaps u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije