Uspjeh Hipermnezije u Prištini

Radiosarajevo.ba
Uspjeh Hipermnezije u Prištini

Prištinska premijera predstave Hipermnezija mlade bh. rediteljke Selme Spahić, koprodukcija Hartefakt fonda i Bitef teatra iz Beograda, održana je 21. januara pred prepunom dvoranom Nacionalnog teatra, a prema navodima Hartefakta, publika je ovacijama pozdravila glumački tim iz Beograda, Sarajeva i Prištine, na čijim je ličnim iskustvima iz djetinjstva provedenog u ratovima 90-ih na prostoru bivše Jugoslavije i zasnovana.

U predstavi Hipermnezija igraju Ermin Bravo, Jelena Ćuruvija Đurica, Maja Izetbegović, Tamara Krcunović, Damir Kustura, Sanin Milavić, Milica Stefanović i Alban Ukaj.

Hipermnezija: Ovacije i oduševljenje publike

Šta kažu kritičari o predstavi Hipermnezija

Prištinsko izvođenje Hipermnezije tokom proteklog vikenda, nakon Beograda i Sarajeva, zaokružilo je mini turneju te predstave koja će evropsku premijeru imati na prestižnom pozorišnom festivalu Nove evropske drame u junu u Wiesbadenu.

Bazirana na ličnim iskustvima osam mladih glumaca o djetinjstvu provedenom u godinama rata, predstava Hipermnezija, iako prevashodno ispovjednog i ličnog karaktera, ukazuje i na opšte društvene i političke okolnosti koje su na prostoru bivše Jugoslavije uticale, mijenjale, razorile ili očuvale porodice.

Predstava je na posljednjem Internacionalnom festivalu MESS dobila priznanje žirija Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara (IATC), a potom ju je vidjela i publika u Zenici i Podgorici.

Beogradska premijera Hipermnezija održana je u maju 2011. godine u Bitef teatru, u završnici petog festivala Dani Sarajeva u Beogradu, na kojima se Selma Spahić predstavila i predstavama Usamljeni Zapad i Kako sam naučila da vozim.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije