Uskoro pravilnik za zvanja i titule "bolonjaca"

Radiosarajevo.ba
Uskoro pravilnik za zvanja i titule "bolonjaca"

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović najavljuje da bi Vijeće ministara BiH do kraja godine trebalo da usvoji pravilnik o titulama i zvanjima za svršene studente koji studiraju po bolonjskom procesu, a koji zbog nepostojanja zvanja za trogodišnju visoku stručnu spremu nailaze na probleme prilikom zapošljavanja, javlja Fena.

-Tragamo sada za rješenjima da dođemo do jedinstvenog stava o pravilniku o titulama i zvanjima. To je suštinsko pitanje svršenih studenata, jer se postavlja pitanje njihovog direktnog zaposlenja, kaže ministar Nović.

Ocjenjuje da je jedan broj univerziteta u BiH u bolonjski proces "ušao napamet", prije nego što su i stvoreni zakonski preduvjeti za njegovu provedbu.

Nović objašnjava da je hiljade studenata završilo po Bolonji trogodišnje školovanje, a da se univerziteti međusobno ne mogu usaglasiti koja zvanja i titule treba da im se dodijele.

Također, ministar civilnih poslova optužuje rektore da se o tome već godinu i po dana ne žele usaglasiti, te "upućuju studente koje su oni proizveli na državne organe da im oni to pitanje riješe".

-Godinu i po dana su to imali kod sebe i nisu htjeli to pitanje da riješe, nego su rekli da to radi država, tvrdi Nović, koji pita "šta je uloga rektora i univerziteta, te koga oni proizvode i za koga rade", prenosi Fena.

-Oni trebaju da sjednu i kažu da takve titule trebaju da budu jedinstvene. Danas imamo šest univerziteta koji prihvataju jednu varijantu, a dva univerziteta koji to ne prihvataju, navodi Nović.

Izražava, međutim, optimizam da će bez obzira na ove probleme državno ministarstvo uskoro riješiti ovaj problem, naglašavajući da nakon usvajanja pravilnika o titulama i zvanjima za svršene studente mora uslijediti ozbiljna reforma radnog zakonodavstva.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije