Počinje gradnja dječijeg parka inspiriranog kulturnom baštinom BiH

Radiosarajevo.ba
Počinje gradnja dječijeg parka inspiriranog kulturnom baštinom BiH
Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica na području Kreševa gradit će dječiji park inspiriran kulturnom baštinom Bosne i Hercegovine.

"Stećkov čarobni park" graditi će se uz vrtić "Radost" tom gradu. Park je dio projekta istoimenog naziva u okviru kojeg će biti organizirane kreativne radionice za djecu o kulturnoj baštini naše zemlje i važnosti recikliranja.

Partner u projektu je kompanija dm drogerie markt. Povodom jubileja – 10 godina poslovanja na području Bosne i Hercegovine ova kompanija pozvala je građane na prijavu projekata kroz inicijativu dm 'Zajedno'za bolje sutra. Od 445 pristiglih prijava odabrano je deset projekata koje će dm podržati u realizaciji. Jedan od odabranih projekata je i "Stećkov čarobni park".

"Stećkov čarobni park" je prvi park ove vrste koji CHwB planira praviti u našoj zemlji. Inspiraciju za park i radionice u vrtiću pronašli smo u bogatom kulturnom naslijeđu, ali i samoj djeci i njihovoj kreativnosti. Smatramo da su djeca u vrtićima naši najmlađi čuvari naslijeđa koji će za nekoliko godina biti veliki zagovornici očuvanja i zaštite zajedničkog kulturnog blaga", rekla je zamjenica direktorice CHwB-a Aida Vežić.

Projekt "Stećkov čarobni park" realizirat će se u periodu od augusta do novembra 2016. godine. Djeca vrtića "Radost" u Kreševu dobit će park u kojem će različiti elementi (kućice, ljuljačke, tobogani, klackalice) biti inspirirani starim mostovima, folklorom, stogodišnjim mlinovima u Jajcu, kreševskom čaršijom, ali i prirodnim naslijeđem naše zemlje.

U gradnji parka dijelom će biti korišteni reciklirani materijali, zbog čega CHwB pokreće akciju prikupljanja recikliranih materijala koja traje od 18. augusta do 18. septembra 2016. godine.  CHwB poziva građane i građanke Bosne i Hercegovine da doniranjem recikliranih materijala (guma od automobila, daski, boja,…) doprinesu gradnji "Stećkovog čarobnog parka", stvaranju bojih uvjeta za život i razvoj djece, ali i očuvanju okoline.

Ukoliko želite donirati materijale za gradnju parka, molimo vas da nam se javite na: 033 267 915 ili email: bih@chwb.org  

Više informacija o inicijativi dm Zajedno za bolje sutra te realizaciji projekata možete pogledati nawww.dm-zajedno.ba.

Za više informacija o radu CHwB-a BiH posjetite zvaničnu web-stranicu www.chwb.org/bih, zvaničnu Facebook stranicu: www.facebook.com/CHwBBiH i Instagramu: https://instagram.com/chwb_bih/

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije