Uskoro nove ploče na Latinskoj ćupriji

Radiosarajevo.ba
Uskoro nove ploče na Latinskoj ćupriji
/ Foto: Samir Cacan/Radiosarajevo.ba


Latinska ćuprija
, nekadašnji Principov most, uskoro bi mogao dobiti nove kamene ploče na pješačkom dijelu mosta.

Obnova pješačkog dijela kamenih ploča trebala bi početi za mjesec dana nakon što bude završena sva tenderska procedura, istakao je za Fenu direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS Munib Buljina.

Most Latinska ćuprija dobila je naziv po obližnjoj latinskoj, odnosno dubrovačkoj trgovačkoj koloniji. Izgrađen je 1798. godine. Preko ulice, nasuprot mostu, 28. juna 1914. godine Gavrilo Princip je izvršio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Kamene ploče od hreše na pješačkom dijelu mosta uništene su u proteklih nekoliko godina, te je Zavod pokrenuo njihovu zamjenu. Pretpostavka je da je kamen već bio oštećen u svojoj strukturi, jer je iz kamenoloma bio vađen dinamitom.

Buljina pojašnjava da na mostu nije oštećena konstrukcija, već će po sadašnjoj procjeni biti zamijenjeno oko 50 posto kamenih ploča.

"Održali smo niz sastanaka u cilju konačnog definisanja obnove ovog mosta. Bili smo u određenim nedoumicama zbog trošnosti kamena hreše, jer ovaj koji je već ugrađen pokazao se nefunkcionalnim stoga što su ploče u roku sedam do osam godina popucale i potrebno ih je oko 50 posto zamijeniti", kazao je Buljina u razgovoru za Fenu.
 
Na tom sastanku kojem su, pored ovog Zavoda, prisustvovali i predstavnici Federalnog zavoda za zaštitu spomenika i ICOMOS-a BiH, odlučeno je da se na most ipak ponovo ugradi kamen hreša.

Pripremljena tenderska dokumentacija

Buljina podvlači da je već pripremljena konkurentska tenderska dokumentacija, a tender za radove u vrijednosti od oko 15.000 KM trebao bi biti uskoro objavljen. Nakon što bude izabran izvođač radova počet će obnova mosta, odnosno zamjena popucalih kamenih ploča.

"Samo je jedan kamenolom Hreša, jer onaj koji je napravljen poslije rata tzv. Nova hreša ugašen je prije četiri do pet godina. Način vađenja kamena sada je puno primjereniji i koriste se druge metode, za razliku od dinamita. Također, to je bila samo jedna od pretpostavki zašto su ploče tako brzo uništene, a drugi je posipanje materijala u zimskom periodu, što vrši dalju razgradnju tog kamena", istaknuo je on.


Oštećene ploče na Latinskoj ćupriji (Foto: Arhiv, Radiosarajevo.ba)

Direktor ovog Zavoda naglašava da će u fokusu biti nabavka najkvalitetnijeg kamena hreše, a takva obećanja već imaju u ovoj instituciji od isporučioca te vrste kamena.
 
Na mostu nema drugih oštećenja, a jedan stakleni element ograde koji je polomljen već je zamijenjen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije