Uskoro katalog pitanja za eksternu maturu

Radiosarajevo.ba
Uskoro katalog pitanja za eksternu maturu


Za desetak dana bit će objavljen katalog s ispitnim pitanjima i odgovorima za učenike osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, koji će u junu polagati eksternu maturu, što je završni ispit devetogodišnjeg obrazovanja koji će zamijeniti prijemni ispit za upis u srednje škole.

Stručna savjetnica za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Lamija Husić kazala je Feni da je katalog s pitanjima i odgovorima dostavljen u Ministarstvo, a bit će objavljen nakon određenih tehničkih prepravki, te nakon što bude informatički obrađen.

„Katalog će biti dostupan putem naše web stranice. Za potrebe učenika koji nemaju tu mogućnost, školama će se preporučiti štampanje tih kataloga“, kazala je.

Katalog sadrži pitanja i odgovore iz gradiva 8. i 9. razreda osnovne škole iz tri osnovna predmeta (maternji jezik i književnost, matematika i prvi strani jezik) iz kojih će svi polagati maturu.

U katalogu će se naći i pitanja iz grupe društvenih (historija ili geografija) i prirodnih (biologija, hemija i fizika) nauka, iz kojih će učenici moći birati po jedan predmet za polaganje. Katalog s pitanjima će, osim za osam predmeta, sadržati pitanja i za francuski, njemački i arapski jezik jer su za neke učenike to prvi strani jezici.

„Učenici polažu eksternu maturu iz pet predmeta, a iz kataloga će se birati pitanja za polaganje. Na maturi mogu maksimalno osvojiti po deset bodova iz svakog od predmeta, odnosno pedeset bodova ukupno“, kazala je Husić.

Katalog je urađen u skladu s mogućnostima učenika, a na stručnim aktivima nastavnika koji predaju te predmete ocijenjeni su uglavnom pozitivno.

Husić je precizirala da je namjera eksterne mature izbjeći stresnu situaciju koja se javlja prilikom prijemnih ispita za upis u prvi razred srednje škole.

Broj bodova koje učenik osvoji na eksternoj maturi je tek procenat bodova potrebnih za upis u srednju školu. Na to utječe i opći uspjeh u posljednje četiri godine školovanja, te zaključne ocjene u posljednje dvije godine iz tri predmeta relevantna za određenu vrstu srednje škole.Tako su npr. za upis u gimnaziju relevantni maternji jezik i književnost, matematika i strani jezik.

Zakon o osnovnom obrazovanju u KS-u predvidio je obavezu polaganja eksterne mature za učenika koji će uspješno završiti deveti razred osnovne škole i time okončati osnovnoškolsko obrazovanje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije