Uskoro istraživanja i izvan zone Starog grada Visoki

Radiosarajevo.ba
Uskoro istraživanja i izvan zone Starog grada Visoki

Ugovor o međusobnoj saradnji na dijelu arheoloških istraživanja Bosanske doline piramida potpisali su danas Zavičajni muzej Visoko i Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca.

"Fondacija već sedam godina radi na lokalitetima bosanskih piramida i podzemnih tunela. Nekoliko godina smo imali ugovor sa Zavičajnim muzejem, a ove godine planiramo da našu saradnju proširimo tako da bismo narednih nekoliko godina radili u oblastima i izvan zaštićene zone Starog grada Visoki", kazao je Fena osnivač Fondacije dr Semir Osmanagić.

Nada se da će ove godine dobiti i dozvolu da sljedeće godine stručni timovi Fondacije rade i u zaštićenoj zoni, ali izvan stare jezgre Starog grada Visoki, a radi dolaženja do novih saznanja o različitim kulturnim slojevima, od srednjovjekovnog, rimskog, ilirskog i o dobi gradnje piramida.


Semir Osmanagić (Foto: Arhiv)

Uprkos teškoj situaciji u kulturi, ekonomiji, Osmanagić je mišljenja da je ovo dobar znak da se dobrom voljom i ljubavi prema istraživanjima i svojoj zemlji može puno toga uraditi i na jedan fin način promovirati naša zemlja.

Direktor Zavičajnog muzeja Visoko Senad Hodović je za Fenu kazao da su u posljednjih nekoliko dana potpisana dva ugovora o saradnji za 2013. godinu.

Zavičajni muzej na osnovu provedene pravne procedure i pribavljenih dokumenata je potpisao dva validna ugovora za istraživanja na području općine Visoko i to s Udruženjem Archaetypes international research i Fondacijom Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, koji mogu istraživati isključivo u okviru pribavljenih validnih dozvola i potpisanih ugovora sa Zavičajnim muzejem - Visoko.

"Možemo reći da je u kontekstu rada i poštovanja zakonitosti Zavičajni muzej napravio jedan iskorak u odnosu na ranije godine i da sada imamo legalizirane arheološke radove na području općine Visoko", kazao je Hodović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije