Uskoro drugi rok za upis prvačića

Radiosarajevo.ba
Uskoro drugi rok za upis prvačića

Drugi konkursni rok za upis djece u prvi razred osnovnih škola bit će objavljen za nekoliko dana. U prvom toku u aprilu upisano je 3.485 prvačića, 1.771 dječak i 1.714 djevojčice, pa se očekuje upis još 10 do 15 posto.

Lamija Husić, stručna savjetnica u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, pojasnila je da se na bazi upisa prvačića iz prethodnih godina očekuje upis maksimalno do 4.000 djece.

"U drugom upisnom roku očekujemo još 10 do 15 posto, što znači da će ovogodišnja generacija imati od 3.900 do 4.000 učenika prvih razreda osnovnih škola. Uvijek računamo na djecu povratnika i onu koja dolaze iz inozemstva", kazala je Husić, piše Avaz.ba.

Do sada je najveći broj djece upisan u Novom Gradu, gotovo 1.000, a najmanje u Trnovu - samo sedam, ali i to je više nego što je bilo prethodnih godina. Osnovne škole u općini Centar upisale su 600 prvačića, na Ilidži 525, u Novom Sarajevu 460, Vogošći 254, Hadžićima 207, Starom Gradu nešto malo manje od 200 i u Ilijašu 169.

U slučaju da roditelji iz objektivnog razloga žele upisati dijete u neku drugu školu, a ne u onu koja pripada njihovom školskom području, potrebno je da podnesu molbu Nastavničkom vijeću.

Ukoliko roditelji ne ispune svoju zakonsku obavezu i ne upišu dijete u školu, zakonom je predviđena mandatna kazna u iznosu od 500 KM. Sljedeći korak je oduzimanje prava na starateljstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije