Uskoro dostupna na webu: Škola znanja - Srebrenica

Radiosarajevo.ba
Uskoro dostupna na webu: Škola znanja - Srebrenica

"Kada bismo danas mogli učiti o Srebrenici, to bi značilo da je naš sistem obrazovanja promijenio svoju svrhu", kaže historičarka Dubravka Stojanović, smatrajući da kod nas obrazovanje u oblasti historije, ima svrhu predvojničke obuke: "Kao da priprema đake za neke sljedeće ratove, a u svakom slučaju, ako ne za sljedeće ratove, priprema ih da postanu ono što se kaže narodne mase". 

Edukacijski paket Škola znanja: Srebrenica - mapiranje genocida i post-genocidno društvo nastao je kao rezultat saradnje produkcije FAMA i Galerije 11/07/95, uz finansijsku podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva. 

Online verzija ovog paketa bit će predstavljena 10. jula u Galeriji 11/07/95, a kako je saopćeno, riječ je o univerzalnom edukacijskom modelu koji je alternativa političkoj manipulaciji historije. 

Edukativni paket namijenjen je studentima, institucijama, univerzitetima, istraživačima, bibliotekama i svima koji se žele baviti izučavanjem genocida u Srebrenici.

Na web-stranici koja je tim povodom uspostavljena, bit će dostupna video i dokumentarna animacija mapiranja genocida u trajanju od 38 minuta koja se bavi hronologijom genocida u Srebrenici i relevantnim događajima iz jula 1995; videopredavanje u trajanju od 60 minuta, kao i 12 videopredavanja zajedno s transkriptima i na bosanskom i na engleskom jeziku. 

Među istaknutim predavačima čija su predavanja dio ovog projekta su Robert Donia, prof. dr. Janja Beč-Neumann, dr. Branka Prpa, dr. Edina Bećirević, Jean Rene Ruez, mr. Hasan Nuhanović, dr. Yair Auron i Florence Hartmann, dok su tu i videopredavanja dr. Robert Donie, dr. Dubravke Stojanović, Richarda Goldstonea, Sonje Biserko, i Daniela Feirsteina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije