'Uredba Vlade RS-a je pravno ništavan akt'

Radiosarajevo.ba
'Uredba Vlade RS-a je pravno ništavan akt'


Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović ocijenio je danas u izjavi za Fenu da je Uredba o utvrđivanju registracionog područja za određivanje jedinstvenog matičnog broja (JMG) građana, koju je donijela Vlada RS-a, pravno ništavan akt, koji ne može proizvoditi nikakvo djejstvo.

''Umjesto uzaludnog gubljenja vremena na takve aktivnosti, potrebno se okrenuti implementaciji presude Ustavnog suda BiH '', kazao je Džaferović, navodeći da ne treba "širiti" broj pitanja prilikom donošenja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju, nego se fokusirati na pitanje implementacije presude. 

On, nadalje, navodi da je spomenutu uredbu donio organ (Vlada RS) u čijoj nadležnosti nije to pitanje, te podsjeća da je pitanje utvrđivanja matičnih brojeva i uopće dokumenata u BiH, pitanje institucija BiH, državnih zakona i prioritetno Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), koja te zakone donosi.

Džaferović u tom kontekstu smatra da se radi o pokušaju političkih stranaka i RS-a i političkih predstavnika iz tog entiteta da se uz pitanje implementacije spomenute presude na drugačiji način uredi i pitanje registracijskih područja za matične brojeve, odnosno da se registracijska područja koja trenutno "prelaze" međuentitetsku liniju svedu unutar entiteta i na taj način "podeblja" međuentitetska linija, javila je Fena.

''Ustavni sud BiH to od nas nije tražio i što se to prije shvati, prije ćemo doći do rješenja pitanja koje je od velikog značaja za sve građane BiH'', kazao je Džaferović.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije