Urađene dvije operacije laparoskopom 'Viky'

Radiosarajevo.ba
Urađene dvije operacije laparoskopom 'Viky'


U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu urađene su dvije operacije uz asistenciju laparoskopskog uređaja "ViKY", robotiziranog uređaja koji asistira pri operaciji, piše Fena.

Doktori Nedžad Nakaš i Dragiša Đogović koji su obavili operacije smatraju da je taj uređaj jednostavan za rukovanje te da je od znatne pomoći pogotovo ako se radi o operacijama koje traju dugo.

"Uređaj ViKY od velike je pomoći kad se radi operacija koja traje tri do četiri sata. Velika je stvar kada možete rasteretiti ljekara. Bilo je lako rukovati s njim, odgovarao je na komande. Sve u svemu, vrlo korisno iskustvo", izjavio je dr. Nedžad Nakaš, koji je obavio operaciju odstranjivanja ciste s jajnika.

Doktor Dragiša Đogović obavio je drugu operaciju (laparoskopska cholecystectomija). On kaže da je svaka novina dobrodošla, pa tako i ovaj robot koji pomaže i mijenja jednog asistenta pri operaciji.

"Medicina napreduje u tehnologiji, što je najvažnije. Način operacija je vrlo sličan, ali nam ovakva tehnologija omogućava puno brži i lakši rad", kazao je.

Radi se o automatizovanom držaču kamere koji pomaže pri jednom dijelu operacije da bi se dobila bolja slika. Prednost uređaja je njegovo jednostavno pomjeranje na govorne komande hirurga.

Prezantaciju novog laparoskopskog automatskog uređaja organizirala je kompanija Trumpf iz Njemačke u suradnji s partnerskom kompanijom Tuzlafarm d.o.o Tuzla i Općom bolnicom "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Operacije uz asistenciju laparoskopskog uređaja "ViKY"
videolinkom su pratili zdravstveni radnici, te su se tako informirali o načinu na koji taj novi uređaj asistira pri operaciji.

Iz kompanije Tuzlafarm navode da je to bilo prvo predstavljanje novog laparoskopskog uređaja "ViKY" u našoj regiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije