Uprkos kiši - na ulicama Sarajeva 2.500 učesnika na polumaratonu

Anadolija
Uprkos kiši - na ulicama Sarajeva 2.500 učesnika na polumaratonu
Ulice Sarajeva u starome jezgru grada danas su zatvorene za saobraćaj i namijenjene isključivo trkačima, učesnicima ovogodišnjeg 10. po redu Coca-Cola polumaratona.

Pod sloganom "Half marathon, Full experience", polumaraton je, uprkos kiši, okupio više od 2.500 učesnika iz 30 zemalja svijeta, svih dobi i uzrasta.

Na ulice su prvo istrčali rekreativci u utrci "Novo Nordisk Fun Run" dužine četiri kilometra, zatim mališani u utrci za djecu "Nesquik Kid's Run" te osobe sa invaliditetom u utrci "Run with me".

Oni najspremniji danas trče dionicom dugom 21 kilometar, a čija ruta prolazi ulicama Maršala Tita, Alipašinom, ulicom Patriotske lige do Pionirske doline, preko Marijin dvora, Vrbanje, Vilsonovog šetališta, ulicama Hiseta, Obalom Kulina bana, Bentbaša, Aleja ambasadora, do mosta Kozija ćuprija i nazad ulicama Telali, Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, sve do cilja na Trgu djece Sarajeva.

Polumaraton kroz sarajevske ulice svojevrsna je promocija glavnog grada BiH i njegove ljepote, a ujedno i zdravog načina života, kaže za AA Erol Mujanović iz Udruženja "Marathon", koje je organizator utrke.

"Došlo je trkača iz preko 30 zemalja, Sarajevo im se sviđa. Radi se o ljudima koji se većinom vraćaju u naš grad što nam pokazuje da im pravimo kvalitetnu trku. Želimo promovisati BiH, grad Sarajevo i poslati lijepu poruku u svijet, jer ljudi rade nešto zdravo i doprinose jednom društvenom cilju. Zajedno su startali profesionalni i rekreativni trkači. Važno nam je da niko ne ode bez poklona", naglasio je Mujanović.

U zabavnoj zoni za sve učesnike upriličena je podjela voća, vode, sendviča, ali i majica te medalja.

Jedan od ljubitelja trčanja i zdravog života je i Sreten Kešanović iz Banja Luke koji je u Sarajevo došao s prijateljima.

"Došlo nas je šest, prvi put sam ovdje, rekreativno trčim, kiša nije problem, čak i malo rashladi. Mi smo spremni i veseli, lijepo se družimo, organizacija je fenomenalna i naredne godine vjerovatno dolazimo opet", rekao je.

Tarik Pilav iz Sarajeva na ovogodišnjem polumaratonu rekreativno trči sa kolegama iz skijaškog kluba.

"Danas sam ovdje sa skijaškim klubom Olimpik. Nas ima 12, a došla su i još dva skijaška kluba. Učestvujemo rekreativno, trčao sam već, dobro je, svake godine bude kiša pa nije iznenađenje, bude dobrog druženja", naglasio je Pilav.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije