Unutrašnjosti Katedrale vraćen sjaj iz 1889. godine

Radiosarajevo.ba
Unutrašnjosti Katedrale vraćen sjaj iz 1889. godine

Unutarnji radovi na Katedrali završeni su početkom oktobra prošle godine, čime joj je vraćen unutarnji sjaj iz 1889. godine kako je izgledala kod završetka izgradnje.

''Znamo da prije ovih radova ona nije izgledala tako, stoga ovo današnje stanje i izgled svakako daje jedno zadovoljstvo i veseli svakog posjetitelja Katedrale'', kazao je danas u razgovoru za Fenu rektor Katedrale Srca Isusova u Sarajevu Ante Meštrović.

Nacionalni spomenik BiH

Govoreći o posjetama Katedrali tokom ljetnog perioda kada grad vrvi turistima iz cijelog svijeta, Meštrović ističe da je turista u gradu sve više, a time i posjetitelja u Katedrali sa svih kontinenata. Naglašava da je Katedrala nacionalni spomenik BiH, zbog čega zaslužuje posebnu pozornost. 

''Mnogi se znaju i duže zadržati u Katedrali te se pomoću "Kratkog vodiča kroz sarajevsku Katedralu" upoznati s njezinom prekrasnom skladnom unutarnjom ljepotom. Turisti zadovoljni izlaze iz Katedrale'', govori Meštrović.

Rekontrukcija orgulja

Govoreći o preostalim radovima, rektor Meštrović ističe da se prvenstveno vrlo ozbiljno radi na pripremnim radovima za rekonstrukciju orgulja, naglašavajući da tu neće biti potrebni veliki zahvati. 

''Ali, to što je potrebno bit će urađeno i orgulje će davati poseban ton u liturgijskim slavljima u sarajevskoj Katedrali. Sve je to moguće zahvaljujući dobrim ljudima iz Njemačke. Još je potrebno zahvatiti u prezbiteriju Katedrale, ali to će čekati bolja vremena'', podvukao je.

Također je upozorio da se pred Katedralom često realiziraju razne manifestacije koje ne spadaju na to elitno mjesto u gradu i pred zgradu kakva je Katedrala kao biskupova crkva, vjerski objekt i nacionalni spomenik kulture BiH. Međutim, on se nada da će to nadležne gradske i općinske strukture također shvatiti.

Vezano:

Naredni koraci u obnovi sarajevske Katedrale

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije