Unuka bivšeg američkog ambasadora u BiH dobila ime po poznatoj Sarajki

Radiosarajevo.ba
Unuka bivšeg američkog ambasadora u BiH dobila ime po poznatoj Sarajki
Arhiv / Vojka Đikić

Američki diplomata Clifford Bond, koji je od 2001. do 2004. bio ambasador SAD u Bosni i Hercegovini, podijelio je sa svojim prijateljima detalj iz privatnog života koji pokazuje da je još uvijek vezan uz našu zemlju. 

Nedavno je postao djed, a njegova kćerka rodila je djevojčicu. U znak sjećanja na Sarajku Vojku Smiljanić Đikić, djevojčici su nadjenuli srednje ime Vojka.

Ovo je primjer kako velika prijateljstva nadilaze generacije i rastanke. 

Gospođa Vojka Smiljanić Đikić, koja je preminula 21. avgusta 2016. godine ostala je zapamćena kao intelektualka i karizmatična osoba.  Prijeratna urednica Trećeg programa Radija Sarajevo, pjesnikinja i prevoditeljica, bila je simbol vremena kada je kulturna scena Sarajeva predstavljala punopravan pandan Beogradu, Zagrebu ili Ljubljani, vremena kada je glavni grad Bosne i Hercegovine bio centar progresivne misli.

Poslije rata, Vojka Đikić pokrenula je Sarajevske sveske, književni časopis koji je predstavljao platformu za konstruktivan dijalog među intelektualcima i piscima s područja bivše Jugoslavije. Iza nje ostale su desetine izdanja, hiljade strana i godine predanog rada za ovaj ogroman urednički projekt.

Na komemoraciji koja je povodom smrti Vojke Đikić bila održana u Sarajevu, prisustvovali su brojni predstavnici diplomatskog kora, uključujući i ambasadora Bonda, koji je tada u svom govoru istaknuo da je Vojka bila dio njegove porodice.

Sarajevo / Prijatelji iz cijelog svijeta oprostili se od Vojke Đikić

Tom prilikom svoje telegram sućuti poslala je Christianne Amanpour, kao i Mahti Antisari, bivši premijer Finske. 

Gospođa Đikić je bila supruga bivšeg jugoslavenskog ambasadora Osmana Đikića te je živjela u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Alžiru i Finskoj. Bila je svjetska žena, poliglotkinja, prevoditeljica i pokroviteljica mnogih kreativnih susreta, suradnji i prijateljstava koja traju i dalje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije