UNSA: Krajem novembra zahtjev za akreditaciju

Radiosarajevo.ba
UNSA: Krajem novembra zahtjev za akreditaciju

Nakon što je Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta objavila spisak akreditovanih visokoškolskih ustanova, kontaktirali smo Rektorat Univerziteta u Sarajevu kako bismo saznali u kojoj se fazi procesa akreditacije nalazi ova ustanova.

Iz Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je Univerzitet u Sarajevu u avgustu 2011. godine podnio zahtjev za institucionalnu akreditaciju. Međutim, Statut Univerziteta u Sarajevu je stupio na snagu 28. juna 2013. godine, a njegovo donošenje bila je jedna od obaveza predviđena Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je, u julu 2013. godine, donijelo Pravilnik o akreditaciji visokoškolskih ustanova i studijskih programa, što je bila jedna od pretpostavki za provođenje akreditacijskog procesa, navodi se u saopštenju.

Navedeno je i da je u toku prevođenje četvrtog Samoevaluacijskog izvještaja Univerziteta u Sarajevu na engleski jezik, te da će Univerzitet u Sarajevu krajem mjeseca obnoviti zahtjev za akreditaciju.

Iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta ranije je naglašeno da svi bh. univerziteti moraju ispuniti potrebne evropske standarde u oblasti visokog obrazovanja ako žele da postanu respektabilne institucije u Europi i svijetu.

Skandal: Nijedan univerzitet iz BiH nije priznat u Evropi

Univerzitet u Sarajevu, iako još uvijek nije akreditiran, do sada je radio na razvoju međunarodne naučne saradnje.

„Kao vodeći univerzitet u Bosni i Hercegovini, Univerzitet u Sarajevu se ne ograničava samo na pitanje domaće institucionalne akreditacije, već čini i značajne korake ka međunarodnoj akreditaciji studijskih programa,“ navodi se.

Kao uspješne primjere programske akreditacije, u Rektoratu navode da je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu dobio akreditaciju od EPAS komiteta (EFMD Programme Accreditation System) za diplomski studij menadžmenta na smjerovima Finansijski menadžment i Marketing menadžment.

Uspješno je okončan i proces međunarodnog akreditiranja studijskih programa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu od ASIIN-a, njemačke akreditacione agencije. 

Također, Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, dodaju, poduzeo je odgovarajuće korake ka međunarodnoj akreditaciji studijskih programa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije