Univerzitetska biblioteka diktatora Abdullaha

Radiosarajevo.ba
Univerzitetska biblioteka diktatora Abdullaha


Na listi 134 zemlje svijeta Saudijska Arabija zauzima 130. mjesto kada je posrijedi poštivanje ljudskih prava žena. U Saudijskoj Arabiji žene nemaju pravo glasa i učešća u vlasti, a u javnosti se ne smiju pojavljivati bez svog muškog zaštitnika.

U ovoj dinastijskoj islamističkoj, zvanično vehabističkoj monarhiji, ženama je čak zabranjeno voziti automobil.

Saudijsku Arabiju nije zahvatilo Arapsko proljeće, jer je tamošnji represivni sistem daleko moćniji, bogatiji i nemilosrdniji nego li egipatski ili jemenski.

Tako je valjda aktuelni kralj Abdullah osigurao mir i najavio progres, pa mu je Univerzitet u Sarajevu dodijelio Nagradu za mir i progres. A progres bi se mogao ogledati u revolucionarnom potezu Kralja koji je obećao ženama pravo glasa i učešća u vlasti, od 2015. godine.

Kralj je dobio nagradu a Univerzitet u Sarajevu dobit će 15 miliona eura, za izgradnju Univerzitetske biblioteke u Kampusu Univerziteta u Sarajevu. Kralj, osim nagrade, zauzvrat ne traži mnogo: dovoljno je da se njegovim imenom zove biblioteka. Što je i učinjeno: donešena je odluka, Univerzitet će imati bibliotekuKralja Abdullaha.

Već je ponuđeno i idejno-arhitektonsko rješenje zgrade biblioteke, koje je sačinio profesor Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu Adnan Pašić.

Nijedan član akademske zajednice nije ništa rekao o ovoj inicijativi. Univerzitet ništa i ne krije od javnost, ali se ni ne trudi posebno prezentirati svoje uspjehe.

Biće ovo druga građevina u Sarajevu koja će nositi ime po članu saudijske kraljevske dinastije. Na Alipašinom Polju je, uz kulturni centar, sagrađena džamija Kralja Fahda, pokojnog polu-brata, prethodnika kralja Abdullaha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije