Večeras posjetite regionalni online party - United We Stream Balkan

Radiosarajevo.ba
Večeras posjetite regionalni online party - United We Stream Balkan
UWS Balkan / UWS Balkan, Borgie

Prilika za druženje i online partijanje za sve ljubitelje elektronske muzike u regiji - tako možemo opisati United We Stream Balkan koji počinje u petak 8. januara.   

Linkove za pristup online partiju potražite na dnu ovog članka, a bit će aktivni od 18,30.  

United We Stream nije samo live-stream platforma - to je projekt u kojem se paralelno sa emitovanjem programa prikupljaju sredstva za razvoj i podršku muzičkoj industriji, noćnoj ekonomiji i simbioznim kulturnim organizacijama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

'United We Stream Balkan' počinje sa emitovanjem u petak 8.1.2021. a stream možete pratiti od 18:30h-00:30h putem UWS web stranice, Facebooka i Youtube profila.

United We Stream Balkan će trajati Trajat će 15 sedmica sa preko 75 sati programa.

Prvi stream će prenositi partneri iz preko 20 zemalja. Pored Balkana, regionalne umjetnike ce imati priliku čuti publika od Sidneya, Singapura, Londona do Berlina, Madrida, Milana, New Yorka, Tibilisija, Soluna i mnogih drugih gradova.

all2.jpg - undefined

UWS Balkan: all2.jpg

Etcetral će otvoriti program i osvijetliti dvoranu legendarnog Kina Šiška u Ljubljani, Sloveniji. Trio u kojem će nastupiti saksofonist Boštjan Simon, bubnjar Marek Fakuč i vizuelna umjetnica Lina Rica nastupit će u bivšem kinu, koje danas služi kao centralna državna institucija savremene koncertne scene koja postoji od 2009. godine. Njihova muzika ima uporište u istraživanju  repetitivne, poliritmične elektroakustične muzike, a svoje utjecaje crpe iz kraut-rocka i afro-futurizma.

Idemo dalje do Crne Gore u kojoj ćete imati priliku uživati u jednom od najpoznatijih i najposjećenijih lokala iz davnih 1980-ih - restoranu Ribnica, koji je od 2020. godine pretvoren u mjesto za afirmaciju kulture i umjetnosti. Njegovo postojanje je aktivno doprinjelo kulturnom napretku Podgorice i Crne Gore kroz radio, klub, festival, te individualni rad. Sada već uveliko poznato ime u svijetu elektronske muzike, DJ AudioStorm, će preuzeti DJ pult i pokloniti nam 1h kvalitetnog zvuka. Njegova vještina i talenat u polju produkcije i DJ-inga su ga smjestili u samo središte evropske muzičke scene.

Put nas vodi ka beogradskom DIMU - music/art hubu gdje će nastupiti trio Vizelj, kojeg najbolje opisuju atributi poput bijesan, napet i električan. Zamišljen poput umjetničkog huba koji je ujedno i bar, Dim je mjesto u kojem se u nešto intimnijoj atmosferi okuplja umjetnička leftfield scena, sintetički prostor u kojem se odigravaju galerijski, pozorišni i klupski događaji, kao i igre na sreću sa dreg kraljicama.

Iz sarajevskog naselja Alipašino Polje, techno-predgrađa, domu mnogih DJ-eva i pristalica klupskog zvuka, naselju koje većina umjetnika, muzičara i režisera i dan danas posjećuje kako bi njihov rad dobio underground kredibilitet, realizovat će se prvi UWS stream iz BiH. Kompletan koncept je zamišljen kao tribute nekadašnjem noćnom kluba Stella i njegovom rezidentu, jednom od najmlađih sarajevskih DJ-eva tog perioda - DJ Vanji S-Cream-u.  

Nastup će izvesti Boris Boras umjetničkog imena Borgie, koji će sa 15. sprata Hotela Ibis poslati svoju jednosatnu Dark-Disco video-razglednicu u svijet sa kompletnim setom vlastite autorske muzike. Boris je producent, DJ, vlasnik i osnivač labela Adriatiko / Psihometron, koji je u protekloj godini nastavio vrlo aktivno da stvara muziku uz nekoliko vinylnih izdanja, što je bio zapravo i jedan od glavnih razloga da Klabika baš odabere njega za prvi nastup.

borgie(1).jpg - undefined

UWS Balkan: borgie(1).jpg


Prvu UWSB noć će zaključiti DJ Insolate, istinska snaga hrvatske tehno scene. Već više od 20 godina na globalnom nivou važi za ikonu kao producent i DJ, a suvlasnica je labela Out of Place, te suosnivačica TRAUM-a. Insolate slušamo sa jedne tajne lokacije u Osijeku.

Svi eventi će biti besplatni, ali donacije će biti moguće putem PayPal-a. Novac prikupljen od streamova ravnomjerno će biti raspoređen po regijama u kojima će USWB timovi predložiti kojem najboljem i najzanimljivijem predstojećem muzičkom poslovnom modelu, ideji ili inovaciji trebaju ići ti fondovi. Sve će biti javno objavljeno na našim stranicama.

Kako bi se pokazala humanost i razumijevanje za trenutnu ekološku krizu, UWS Balakan imaće dodatnih 8% poreza na solidarnost koji će biti usmjeren ka projektu "Balkanske rijeke - poznate kao evropsko Plavo srce". Kampanja Plavo srce i lokalni partneri na terenu podržavaju široku mrežu lokalnih riječnih aktivista čija je namjera ujediniti balkanske regije u njihovoj borbi za slobodne rijeke, ljudska prava i okoliš.

Kao međunarodna kulturna platforma, United We Stream zalaže se za očuvanje raznolike klupske kulture i njenih vrijednosti. Zajedno se suočavamo sa trenutnom krizom i intenzivno se bavimo temama modernog kulturnog obrazovanja. Nastojimo da se što glasnije čuje glas i rad svih onih koji su uključeni u očuvanje naše kulture koja se u protekloj godini suočila sa nesnosnim preprekama.

Uključite od 18:30 pa sve do 00:30, počevši od večeras, 8.1.2021. i  svakog petka u istom terminu na sljedeće linkove:

United We Stream Balkan Facebook:
https://www.facebook.com/unitedwestream.balkan

Unite We Stream Balkan Youtube
https://www.youtube.com/channel/UCp5qQL_goKgBG3d6xZIOOKg

Link za donacije:
PayPal donate link 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije