Umjetnici bez granica: Spasimo Ars Aevi

Radiosarajevo.ba
Umjetnici bez granica: Spasimo Ars Aevi


Međunarodna organizacija Umjetnici bez granica (Artists Without Frontiers) sa zabrinutošću prati zbivanja oko sarajevske kolekcije savremene umjetnosti Ars Aevi.

„U potpunosti se solidarišemo sa Ars Aevi, kao jedinstvenim primjerom otpora putem umjetnosti, koji je, također, jedna od najvažnijih kolekcija savremene umjetnosti u svijetu“, stoji u saopštenju ove organizacije.

„Ne razumijemo kako jedan ovakav projekat, koji je bio svjetlo u tami opsade, te odgovor kulture na barbarstvo, smije biti žrtvovan zbog profita. Tražimo od svih nadležnih domaćih i međunarodnih organizacija da podrže opstanak Ars Aevija“, poručili su predsjednik Umjetnika bez granica Moncef Mansi i generalna sekretarka organizacije Lila Skarveli.

Nakon gotovo dvadeset godina otkako je oformljen, projekat Ars Aevi je na svojoj samrti. Za danas je zakazano komisijsko preuzimanje prostora od strane Kulturno-sportskog centra Skenderija čime basnoslovno vrijedne kolekcije umjetničkih djela poklonjenih Sarajevu ostaju bez krova nad glavom.

Podsjetimo, razlog za deložaciju su navodna neplaćena dugovanja Ars Aevija Skenderiji, iako je prvobitno bio sklopljen drugačiji aranžman između njih. Kolekciju Ars Aevi čine djela više od 160 umjetnika iz cijelog svijeta koji su ih poklonili Sarajevu, u periodu od 1992. do 1999. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije