Umjesto fasade, obnavlja se skela

Radiosarajevo.ba
Umjesto fasade, obnavlja se skela
/ Foto: Samir Cacan/Radiosarajevo.ba


Na ulaz ispred Pravnog fakulteta i Rektorata Univerziteta u Sarajevu, u februaru 2011. godine, postavljena je drvena skela kako bi zaštitila prolaznike od obrušavanja fasade.

Danas, devetnaest mjeseci kasnije, umjesto obnove zgrade - inače kulturno-historijskog spomenika Bosne i Hercegovine - obnavlja se skela koja "krasi" ulaz u najstariju savremenu visokoškolska institucija u oblasti društvenih nauka u našoj zemlji.

Problem projektne dokumentacije

Oba sekretarijata, i onaj Pravnog fakulteta i Sekretarijat Rektorata, istakli su da su se u više navrata obraćali brojnim institucijama, ali nisu naišli na pozitivne odgovore. S druge strane u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo tvrde da nije baš tako.

"Upoznat sam sa ovim problemom.Na posljednjem sastanku, koji sam imao sa kompletnim kolegijem Pravnog fakulteta i Rektorata, jedna od tačaka je bila i taj ulaz koji bi stvarno trebalo što prije sanirati jer ne predstavlja neku svijetlu tačku ni pred našim građanima, ni pred gostima. Dobio sam obećanje da ću dobiti projektnu dokumentaciju, a ja to do dana današnjeg još nije učinjeno", rekao je za Radiosarajevo.ba ministar obrazovanja Fahrudin Oručević.


Ulaz na Pravni fakultet prije obnove skele (Foto: Samir Cacan/Radiosarajevo.ba)

U sekretarijatu Pravnog fakulteta kažu da za to prvi put čuju. U Univerzitetu u Sarajevu zbog dolaska turskog premijera Recep Tayyipa  Erdogana, nisu stigli govoriti o ovom problemu.

Istovremeno obje ustanove žale se kako nemaju podršku nadležnih institucija u rješavanju ovog problema.

Riječ o velikom i skupom projektu

A, kako doznajemo, u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo ne znaju tačno gdje je projektna dokumentacija.

"Ja vam mogu ponoviti samo ono što sam znao i prošle godine. Tada je na sastanku, jedinom na kojem smo prisustvovali mi iz Zavoda, zaključeno da Institut za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje u Sarajevu napravi projektnu dokumentaciju i procijeni koliko će trebati novca za obnovu", rekao je za Radiosarajevo.ba Munib Buljina, direktor Zavoda.

"Za to će sigurno trebati mnogo novca, jer je riječ o ozbiljnom projektu i nije problem samo fasada, tu je, recimo problem i krovne konstrukcije", dodao je Buljina.


Ovako bi trebao da izgleda Pravni fakultet u Sarajevu (Foto: unsa.ba)

"Nas nikada niko nije ovlastio da radimo taj projekat. Mi jesmo prisustvovali tome sastanku, ali tada je konstatovano samo da nema novca", rekao je kratko za naš portal mr. Mevludin Zečević rukovodilac Instituta za arhitekturu i urbano planiranje.

Činjenica da se obnavlja skela, umjesto fasade i krova, govori da ćemo na obnovu i prave radove, vjerovatno, čekati još dugo. Za to vrijeme, zbog ovakvih, apsurdnih situacija, najviše ispašta grad čiji kulturni spomenici postepeno propadaju.

O zgradi...

Pravni fakultet u Sarajevu nastao je 1946. godine, a u prvoj akademskoj godini 1946/47. godine, nastava je počela 6. februara 1947.

Zemaljska vlada je u proljeće 1910. donijela  odluku o izgradnji Pravosudne palate u Sarajevu. Prvo mjesto na konkursu za izgradnju ove zgrade dobili su arhitekti Hans Glaser i Alfred Krup iz Beča, ali je projekat povjeren uglednom arhitekti Karlu Paržiku.

Gradnja Pravosudne palate započeta je u ljeto 1912, a završena je dvije godine kasnije, dok su finalni radovi završeni 1916. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije