'Umjesto cvijeta, 8. marta darujte znanje, jer znanje je moć'

Radiosarajevo.ba
'Umjesto cvijeta, 8. marta darujte znanje, jer znanje je moć'

Kao doprinos postizanju većeg stepena ravnopravnosti spolova u BiH Asocijacija XY  8. marta u Sarajevu i Banjoj Luci organizira informativno-edukativne aktivnosti.

U sklopu pomenutih aktivnosti volonteri i uposlenici Asocijacije XY u Sarajevu u periodu između 12 i 14 sati će dijeliti 'pakete znanja' s promo i informativno-edukativnim materijalima. Posebno za ovu priliku bit će dijeljene i žute trakice kao način razbijanja postojećih gender stereotipa.

Poseban fokus ovom prilikom stavljen je na realizaciju radionice o anatomiji i fiziologiji muških i ženskih spolnih organa, gdje će iskusni treneri vršnjačke edukacije Asocijacije XY na zanimljiv način predstaviti osnovne značajke i razlike u anatomiji i fiziologiji reproduktivnih organa kod muškaraca i žene.

Prolaznici na jednoj od najprometnijih ulica u Sarajevu taj dan će imati priliku osvojiti i nagrade rješavajući različite zadatke ili slagajući, za tu priliku posebno osmišljenu slagalicu.

Trg Krajine je tradicionalno mjesto gdje banjalučki volonteri XY-a realiziraju javne aktivnosti. Tog dana, paralelno sa svojim sarajevskim vršnjacima, oni će u periodu između 12:00 i 14:00 dijeliti 'pakete znanja' i animirati svoje sugrađane da bar na trenutak razmisle o svom doprinosu ravnopravnosti spolova u BiH.

Nažalost, ovaj datum u BiH više služi kao podsjetnik na neravnopravnost spolova, stoga Asocijacija XY kroz svoje javne aktivnosti želi prevashodno informirati i educirati građane, a posebno mlade o ovoj temi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije