Ultimatum GRAS-u: Uplatite dug ili sutra isključujemo struju

Radiosarajevo.ba
Ultimatum GRAS-u: Uplatite dug ili sutra isključujemo struju

Zbog izmirenja dijela dugovanja, JP Elektroprivreda BiH nije realizovala obustavu isporuke električne energije kupcima Centar Skenderija i JU Studentski centar Sarajevo, najavljenu za 27. augusta ove godine.

Elektroprivreda BiH je sa KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo postigla usmeni dogovor o uplati 1,1 milion KM koja bi trebalo da bude izvršena do četvrtka, 29. augusta. 

Takođe, postignut je i usmeni dogovor da izmirenje obaveza KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo iz prethodnog perioda, bude regulisano obostranim potpisivanjem ugovora o reprogramu duga.

"Ukoliko KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo, do četvrtka, 29. augusta ne izvrši uplatu dogovorenog iznosa od 1,1 milion KM, uslijedit će obustava isporuke električne energije", saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Iz Elektroprivrede BiH ističu da još nema dogovora o izmirenju dugovanja KJKP GRAS Sarajevo, koja iznose 3,3 miliona KM.

"Ukoliko do četvrtka, 29. augusta KJKP GRAS Sarajevo ne izvrši uplatu najmanje tri prosječne mjesečne fakture (cca 600.000 KM), JP EPBiH će obustaviti isporuku električne energije. GRAS  je u posljednjih pet mjeseci izvršio uplatu cca 50.000 KM od ukupnog duga koji za taj period iznosi cca 965.000 KM. Porazan je podatak da je za juni uplaćeno svega 257,19 KM za fakturu u iznosu 186.627,74 KM. Ovakav odnos je nedopustiv i nakon svih naših pokušaja da dogovorom dođemo do rješenja, ne može se više tolerisati", navodi generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica.

U vezi sa izjavama Suada Zeljkovića, premijera Kantona Sarajevo, o navodno politički motiviranim potezima JP EPBiH i političkim pritiscima, te krajnje nedopustivim i neprimjerenim poređenjima sa osobama odgovornim za najteža ratna dešavanja i stradanja u Sarajevu i BiH, generalni direktor JP EPBiH Elvedin Grabovica je izjavio da su navodi premijera Zeljkovića o političkim pritiscima, napadi na njega i kompaniju koju vodi, neutemeljeni i očit primjer politikanstva.

"Činjenica da je Vlada premijera Zeljkovića od svojih prethodnika preuzela dugovanja javnih preduzeća u iznosu cca 2 miliona, a u toku svog mandata ta dugovanja povećala za dodatnih 10 miliona KM, evidentno govori da naše odluke nemaju politički motiv. Sve odluke koje donosimo su samo s jednim ciljem - zaštiti interese Elektroprivrede BiH! Naša poslovna politika ne poznaje diskriminaciju i "zaštićene".

Stoga, pozivam premijera Zeljkovića da ne moli i kleči, već da konačno počne da radi svoj posao jer je to jedini način za rješavanje problema zbog kojih najveću štetu snose građani Sarajeva. S naše strane i dalje će imati sagovornika spremnog za pronalaženje rješenja bez obzira na to što sve naše dosadašnje inicijative i prijedlozi nisu naišli na odziv i spremnost na razgovor", izjavio je Grabovica, saopćeno je iz Služba za komunikacije JP EPBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije