Uloga teologinja u našem društvu

Radiosarajevo.ba
Uloga teologinja u našem društvu


U Sarajevu je u ponedjeljak održan okrugli stol u organizaciji Ženske fondacije Takva u suradnji sa Ekumenskom inicijativom žena. Tema okruglog stola bila je „Uloga teologinje u bh.društvu“.

Uvodna izlaganja o ulozi teologinje u bh. društvu dali su Olivera Jovanović (Međureligijsko Vijeće u Bosni i Hercegovini), Marija Ćelam (Katolički bogoslovni fakultet); Senada Tahirović (urednica časopisa „Novi Muallim), Sedžida Hadžić (Ženska fondacija Takva) i Ivo Marković (Interreligijska služba oči u oči). Okrugli sto moderirala je Emina Abrahamsdotter iz Ženske fondacije Takva.

Marija Ćelam, apsolventica Katoličkog bogoslovnog fakulteta, ovom prilikom između ostalog je istakla: „Smatram da je vrlo dobar potez da se organizira okrugli sto na temu žene koja je itekako aktualna. Razočaralo me što su neki očekivali rješenje problema, ali najprije je bilo potrebno naglasiti šta je problem. Vjerujem da smo u tome uspjeli, a rješenja ćemo pronalaziti na sljedećim skupovima ovakvog tipa.“

Olivera Jovanović, predstavnica Međureligijskog vijeća u BiH, istakla je sljedeće: „Nadam se da će se nastaviti inicijative ovog tipa. Danas smo samo pokrenuli mnoga pitanja. Međureligijsko vijeće u BiH je otvoreno za saradnju da bismo zajednički djelovali po pitanju svih navedenih tema.“

„Vrlo mi se dopao koncept današnjeg okruglog stola. Smatram pozitivnom ideju da se organizira ovakav skup i da se stavi težište na ulogu žene teologinje u društvu gdje je poslije dugo vremena obnovljena uloga religije. Uloga teologinje bi bila da kroz edukativan rad rasvjetljuje značaj žene u religiji kako bi se na taj način izbjegla zloupotreba religije u svrhu podčinjavanja žene, te da skrene pažnju na one elemente u svojoj religiji koji veličaju dostojanstvo, kreativnost i duhovnost žene“, izjavila je Gordana Girt, učesnica iz Jevrejske Općine Sarajevo.

„Ženska fondacija Takva organizirala je ovaj okrugli sto kao jednu od aktivnosti u okviru projekta „Vizija teologinje u bh. društvu“, uz finansijsku podršku Ekumenske inicijative žena“, izjavila je Maida Hasečić, koordinatorica iz Ženske Fondacije Takva.

Ženska fondacija Takva je inicijativa grupe žena muslimanki koje imaju stručno znanje iz religijskih studija i drugih akademskih disciplina. Cilj im je baviti se na jedan sistematski način pitanjem rodne ravnopravnosti u religijskom diskursu, prvenstveno u islamskom diskursu, a u duhu demokratije i ljudskih prava. Naziv Fondacije proizlazi iz kur'anskog termina Takva koji označava ravnotežu, harmoniju, svjesnost božanskog prisustva i jedini je kriterij za razlikovanje među ljudima, kaže se u saopćenju iz ove fondacije

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije