Ulične akcije za Dan borbe protiv fašizma

Radiosarajevo.ba
Ulične akcije za Dan borbe protiv fašizma

Antifašistkinje i antifašisti Bosne i Hercegovine organizovali su niz uličnih akcija povodom obilježavanja 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, piše Abrašmedia.info.

U Banjaluci, Mostaru i Prijedoru antifašisti su prekrečili desetine fašističkih simbola i poruka mržnje, a u sva četiri grada polijepljeni su plakati sa porukom „Fašizam ubija“.

 

Ovim uličnim akcijama organizatori su željeli još jednom upozoriti građane BiH na pogubnost fašističkih ideja i prakse, te na opasnost od njihove rehabilitacije i sramotnog istorijskog revizionizma.

 

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma ustanovljen je u znak sjećanja na žrtve Kristalne noći. Nasilje koje se dogodilo na njemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. označilo je početak državno organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja, koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i djece.

Taj događaj, poznat kao Kristalna noć, smatra se simboličnim početkom Holokausta i obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije