Ulica Žrtava bosanske Bolonje

Radiosarajevo.ba
Ulica Žrtava bosanske Bolonje


Bolonjski proces na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu je, kako navode studenti, jako šturo implementiran, s obzirom na to da se na svakoj godini studija studenti suočavaju sa preko 20 predmeta, a za svaki od njih predmetni nastavnici traže puno više rada od onog koji je predviđen ECTS bodovima.

Nerijetko se dešava da se studentima tek pri kraju samog semestra kaže da će iz nekog predmeta imati i dodatni seminarski rad, ili pak dodatni test provjere znanja, pored onih koji su već bili.

U saopćenju Asocijacije studenata arhitekture Sarajevo navodi se da bi svaki ECTS bod trebao činiti 25 sati rada, kako u okviru nastave, tako i u radu kod kuće.

"Međutim, pošto svaki nastavnik poštuje svoj predmet više od drugih, onda i zahtijeva više rada, dodatno opterećujući studente sa dvostruko, pa i trostruko više radnih sati, od onih predviđenih brojem ECTS bodova", navodi se u saopćenju.

Studenti Arhitekture su svoj bunt iskazali tako što su postavili pitanja osoblju ovog Fakulteta, šta je s njihovim osnovnim pravima.

Pitali su šta je sa novcem od biblioteke, sa implementacijom Bolonjskog procesa i da li je 1 ECTS = 25 sati, ili puno više, šta je sa osnovnim higijenskim uslovima, uvidom u rad i slično.

Pitanja su postavili javno, plakatima unutar fakultetskih prostorija i oglasnim pločama.

Odgovor nisu dobili

Kako se navodi u saopćenju, odgovor nisu dobili, a plakati su uklonjeni već u jutarnjim satima.

Studenti su napravili još jednu akciju, sarkastično davajući nazive ulica u hodnicima Fakulteta. Idejni tvorac ovog kreativnog bunta, student Emir Ašćerić, Predsjednik Asocijacije studenata arhitekture, ističe da će ovi vizuali barem malo razdrmati uspavano društvo sa obje strane, kako studente, tako i osoblje Fakulteta.

Studenti su napravili još jednu akciju, sarkastično davajući nazive ulica u hodnicima Fakulteta.

"Cilj je bio da se svi kolektivno zapitamo – kuda vodi ovaj sistem. Studenti se nude za pomoć u rješavanju problema, jer ima toliko stvari koje možemo da uradimo zajedno sa osobljem fakulteta, samo je potrebno da nadležni imaju sluha za sve to", navodi je Emir Ašćerić, predsjednik Asocijacije studenata arhitekture.

U galeriji pogledajte slike nesvakidašnjeg bunta studenata Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije