'Ulazak Hrvatske u EU neće destabilizirati BiH'

Radiosarajevo.ba
'Ulazak Hrvatske u EU neće destabilizirati BiH'


Ulazak Hrvatske u Europsku uniju neće dovesti do iseljavanja Hrvata iz BiH, niti će destabilizirati BiH, izjavio je juče u Čapljini hrvatski premijer Zoran Milanović.

Premijer Hrvatske boravi u dvodnevnoj posjeti BiH. Juče je posjetio hercegovačke općine Stolac, Ravno i Čapljinu, u Međugorju je razgovarao s načelnicima Ljubuškog i Čitluka, a u Mostaru se susreo s mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem.

„Premijer Milanović izrazio je očekivanja da će nakon ulaska Hrvatske u EU doći do pokretanja poduzetničkih zona u BiH uz granicu s Hrvatskom, gdje će tvrtke iz Hrvatske otvarati svoje pogone", izjavio je nakon sastanka premijer HNK Denis Lasić. On je rekao kako je premijer Milanović pokazao kako je svjestan teškog položaja Hrvata u BiH, te kako je dao podršku institucijama općina i kantona kako bi ljudi ostali na ovim područjima i dostojanstveno živjeli od svog rada.

Predsjednik Vlade Hrvatske izjavio je kako će hrvatske firme otvarati pogone ne samo u BiH, već i u Srbiji, no da ih on na to ne može nagovarati, jer bi to značilo „zagovaranje zatvaranja radnih mjesta u Hrvatskoj“. Na novinarski upit hoće li Hrvati iz BiH masovno zatražiti hrvatske pasoše nakon 1. jula, kad Hrvatska postaje punopravnom članicom EU, i može li eventualno iseljavanje Hrvata destabilizirati BiH Milanović je kazao kako „gotovo svi Hrvati, ali i drugi državljani BiH već imaju hrvatsko državljanstvo“. Upitan očekuje li da će Hrvatska bankrotirati kad uđe u EU šaljivo je odgovorio “a možda nas pogodi meteor“.

Ustav nije u skladu sa europskom konvencijom

Upitan da prokomentira položaj Hrvata u BiH Milanović je kazao kako BiH nema najsretniji Ustav, koji nije u skladu s europskom konvencijom, jer su njime diskriminiranje manjine, ali da je BiH prije svega država triju nacija Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Nakon sinoćnjeg razgovora s mostarskim biskupom ratkom Perićem Zoran Milanović će danas prijepodne zajedno s premijerima BiH, Srbije i Crne Gore Vjekoslavom Bevandom, Ivicom Dačiće i Milom Đukaonovićem govoriti na svečanosti otvaranja Međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije