Ukrajina: 14 slučajeva kolere

Radiosarajevo.ba
Ukrajina: 14 slučajeva kolere

Broj oboljelih od kolere u ukrajinskom gradu Mariupolju na obali Azovskog mora nastavlja da raste i jutros je dostigao 14, javile su ruske novinske agencije, pozivajući se na pres-službu ukrajinskog ministarstva za vanredne situacije.
   
Agencija Itar-Tass izvještava da je ruska federalna inspekcijska služba Rospotrebnadzor uvela pojačane kontrole u željezničkom i vazdušnom saobraćaju građana Ukrajine koji stižu u Rusiju. Agenciji je u toj službi rečeno da će sanitarne službe pažljivo pratiti da li oni imaju povišenu temperaturu ili druge simptome koji ukazuju da se radi o tom infektivnom stomačnom oboljenju.
   
Agencija RIA Novosti prenosi mišljenje epidemiologa da su oboljeli zaraženi prije svega pri obradi svježe ulovljene ribe na nehigijenskim mjestima ili pri njenom konzumiranju uz kršenje sanitarno-higijenskih zahtjeva i tehnologije pripreme.
    
Zbog toga što su svi slučajevi zaraze vezani za ribu, u Azovskom moru u oblasti te luke ograničen je ribolov a u Mariupolju je zabranjeno i kupanje, navodi ta agencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije