Uključiti aktiviste u probni popis stanovništva

Radiosarajevo.ba
Uključiti aktiviste u probni popis stanovništva


Iz Inicijative za slobodu izjašnjavanja, koja je nastala kao građanski odgovor na neke sporne odredbe popisa stanovništva u BiH, poručuju da bi nadležne institucije u probni popis, najavljen za oktobar ove godine, trebale uključiti i predstavnike civilnog sektora.

Također, u proces probnog popisa nužno je, poručuju iz Inicijative, uključiti predstavnike povratničkih udruženja i udruženja nacionalnih manjina.

U saopštenju Inicijative pohvaljena je transparentnost bh. vlasti i institucija, naročito državne Agencije za statistiku, koja je na svojim stranicama objavila izvještaj o Prvoj misiji međunarodnog monitoringa popisa stanovništa, domaćinstva i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine.

U izvještaju su na 48 stranica detaljno opisani zaključci tima promatrača nakon njihove prve posjete BiH u aprilu (druga posjeta provedena je krajem juna). Izvještaj pruža detaljne komentare i preporuke bh. agencijama za statistiku u vezi komunikacije, finansija i nabavki, logistike, organizacije na terenu, priprema i provedbe obuke popisivača, sadržaja popisnice, te učešća civilnog društva, građana i građanki u svakoj fazi procesa planiranja. Sažetak ključnih preporuka i briga iznijet je na stranicama 43 i 44.

Inicijativa za slobodu izjašnjavanja slaže se sa “kratkoročnim, hitnim preporukama” Međunarodne misije koje se odnose na formuliranje ključnih pitanja u popisnici, uključujući pitanja o etničkoj/nacionalnoj pripadnosti i vjeroispovijesti. Međutim, željeli bismo takođe podsjetiti da je formulacija obaveznog pitanja o “maternjem jeziku” i dalje problematična i ne odražava međunarodne preporuke. Ostajemo predani insistiranju na otvorenom procesu kako bi se građanima i građankama omogućilo da se na ova tri pitanja izjasne po slobodnom nahođenju i volji, odnosno, da ih se u tom izboru ne ograničava ili sputava na odabir jednog od unaprijed definiranih odgovora (kvadratića).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije