Ugrađeni sistemi vatrodojave i videonadzora u Zemaljskom muzeju

Radiosarajevo.ba
Ugrađeni sistemi vatrodojave i videonadzora u Zemaljskom muzeju
Okončanim radovima na ugradnji sistema vatrodojave i videonadzora u cijelom kompleksu Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu, postignuti su osnovni uvjeti kojima se sprečava oštećenje objekata i kolekcija.

Ugradnja ovih sistema je dio preventivne konzervacije muzeja i muzejskih kolekcija.

Zemaljski muzej BiH u Sarajevu dobio je najsavremeniju opremu, a u implementaciju svih pripremnih aktivnosti i radova uloženo je više od 120.000 KM, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Prilikom izvođenja radova vodilo se računa o adekvatnim pozicijama kamera, dojavljivača vatre i drugih uređaja, kako ne bi ugrozili vizuelni dojam izložbenih prostora te istovremeno osigurali i maksimalnu funkcionalnost. U okviru aktivnosti Projekta zaposlenici muzeja su također obučeni za rukovođenje i praćenje rada ovih sistema.

Navedeni radovi dio su aktivnosti projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu“ za koji je sredstva donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH. Projekt u iznosu od 625.000 dolara provodi Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

Projekat primarne konzervacije ima za cilj spriječiti, zaustaviti ili usporiti propadanje muzejske građe uvođenjem visokih standarda zaštite i stvaranjem optimalnih uvjeta za njeno očuvanje, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije