Ovo je najljepša fotografija Ferhadije

Radiosarajevo.ba
Ovo je najljepša fotografija Ferhadije
/ FOTO: Uglješa Jotanović
Uglješa Jotanović iz Tešnja pobjednik je natječaja za najuspjeliju fotografiju Ferhadije.

U povodu svečanog otvorenja ponovno izgrađene banjalučke Ferhat-pašine džamije (Ferhadije), Banjalučko muftijstvo i BMG Bosanska medijska grupa organizirali su Foto-natječaj za izbor najuspjelije fotografije Ferhadije. Fotografije su ocjenjivane bez imena autora, a odabrane su tri najuspjelije.

Prvo mjesto i nagradu Ferhadija Diamond u vrijednosti od 1.500 KM osvojio je Uglješa Jotanović iz Tešnja. Drugo mjesto i nagrada Ferhadija Gold u vrijednosti 1.000 KM pripala je Saši Knežiću iz Banja Luke, dok je treće mjesto i nagradu Ferhadija Silver, u vrijednosti od 600 KM osvojio Luka Vranješ iz Banje Luke.

FOTO: Uglješa Jotanović - Ovo je najljepša fotografija Ferhadije

FOTO: Uglješa Jotanović

Specijalnu nagradu publike Social media - mini laptop osvojio je Samir Zahirović iz Tuzle, s najviše klikova "Sviđa mi se" (lajkova) na Facebook stranici. Nagrade će biti dodijeljene na kolektivnoj izložbi, koja će biti otvorena u četvrtak, 19. maja na prostoru ispred ulaza u džamiju Ferhadija.

"Stručni žiri odabrao je 37 najuspjelijih fotografija, koje će biti izložene na specijalnoj kolektivnoj izložbi. Bit će izloženi radovi autora Uglješe Jotanovića (1 fotografija), Saše Knežića (9 fotografija), Luke Vranješa (1 fotografija), Ranka Bujića (2 fotografije), Darka Gavrića (3 fotografije), Nere Simeunović (2 fotografije), Borislava Breze (1 fotografija), Darije Malešević (1 fotografija), Mirze Konjo (1 fotografija), Predraga Božića (1 fotografija), Slobodana Rašića Bobare (1 fotografija), Sulejmana Muratovića (4 fotografije), Sandija Šehića (1 fotografija), Abaza Velića (1 fotografija), Amira Bašimamovića (1 fotografija), Mehmeda Pargana (član žirija-3 fotografije), Samira Zahirovića (3 fotografije)", saopćila je Bosanska medijska grupa.

Na natječaj je pristiglo više od hiljadu fotografija. Od toga je, u skladu s pravilima, u uži izbor ušlo 300 fotografija koje zadovoljavaju visoke profesionalne kriterije. 

Petočlani stručni žiri predvodio je majstor fotografije AUFBiH i EFIAP Faruk Ibrahimović, a u sastavu su bili i novinar, fotograf te predstavnik Islamske zajednice.

Ferhadija je zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgrađena 1579. godine. Početkom rata u BiH, 7. maja 1993. u potpunosti je srušena, a teren na kojem se nalazila poravnan je u namjeri da se zatre svaki trag ovoj građevini.

Ferhadija je predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Dan rušenja Ferhadije, 7. maj, je u Bosni i Hercegovini proglašen kao Dan džamija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije