Udruženje Sarajevo susret kultura predstavlja projekt Ratne ljubavi: Pozitivne priče o Sarajevu

2
Radiosarajevo.ba
Udruženje Sarajevo susret kultura predstavlja projekt Ratne ljubavi: Pozitivne priče o Sarajevu
Foto: Facebook / Sarajevo susret kultura

U prostorijama Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo (Branilaca Sarajeva 24) u srijedu, 14. februara, biti održana u 11 sati press konferencija na kojoj će se predstaviti projekt „Ratne ljubavi“.

Ovaj projekt će implementirati Udruženje „Sarajevo susret kultura“, koje u svojoj misiji ima zadatak da širi pozitivne priče o Sarajevu i promoviše Sarajevo kao grad mira i ljubavi.

Projekt je podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, a koncipiran je tako da putem kulture i različitih umjetničkih izraza, prikazuje ratno Sarajevo kroz ljubav i slobodu parova, koji su ovjekovječili svoju ljubav tokom rata u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Četiri stranke žele zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice: Predložen Muhamed Avdić

Četiri stranke žele zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice: Predložen Muhamed Avdić

Jedna takva ljubav završila je u filmu Kiss the future (Poljubite budućnost), koji je svjetsku premijeru imao je na Berlinskom filmskom festivalu u februaru 2023, nakon čega je otvorio Festival Tribeca u New Yorku i Sarajevo film festival.

U tom filmu je prikazano kako je ovjekovječena ljubav tokom rata u razdoblju od 1992. do 1995. godine između Vesne Andree Zaimović, sadašnje ambasadorice BiH u Španiji i Senada Zaimovića, direktor Fabrike, jedne od najuspješnijih marketinških agencija u našoj zemlji.

Vesna Andree Zaimović i Senad Zaimović
Foto: Printscreen: Vesna Andree Zaimović i Senad Zaimović

Inače, američki mediji su krajem prošle sedmice objavili su oficijelni trailer za USA kina filma Poljubite budućnost (Kiss the Future), čiju režiju potpisuje Nenad Čičin Šain, a scenarij Čičin-Šain i Bill Carter.

Kiss the Future će uskoro biti projektovan u više od 900 kino-dvorana širom Sjedinjenih Američkih Država, a karte su već puštene u prodaju, možete ih pronaći na linku OVDJE.

Ugledni Today objavio je ekskluzivni prilog o filmu koji govori o sarajevskom otporu tokom opsade grada 1990-ih, prati gradsku alternativnu scenu, koja je koristila muziku i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla svjetsku pažnju, a poslijeratni koncert grupe U2 bio je proslava teško osvojene pobjede grada nad nacionalizmom.

Simbolično, na Dan zaljubljenih na konferenciji za medije u prostorijama BKC-a govorit će se o Ratnim ljubavima i aktivnostima koje se pripremaju za 10. maja 2024. godine.

Tom prilikom, novinarima će se obratiti: Belma Tuzović-Mujkić, članica Udruženja „Sarajevo susret kultura“, Sanela Klarić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, Lejla Mujkić, pomoćnica ministra za kulturu Kantona Sarajevo i Jasmin Duraković, direktor Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, Sarajevo susret kultura naziv je oznake kojom je obilježen komadić ulice Ferhadija u blizini Gazi Husrev-begovog bezistana, gdje se spajaju dvije dominantne kulture koje su u prošlosti oblikovale Sarajevo.

Naime, jedno od viđenja Sarajeva jeste i kako je ovo grad u kojem se spajaju Istok i Zapad - kao strane svijeta, ali i kao kulture, pri čemu se istočnom smatra osmansko-islamska, a zapadnom austrougarsko-krščanska kultura. Njihov najočigledniji susret vidljiv je kada se podrobnije zagledate u „lice“ - arhitekturu grada.

Lokacija gdje je postavljena oznaka Sarajevo susret kultura jedinstvena je po tome što se na tom mjestu očigledno sabiru ova dva kulturna utjecaja i što vam se čini kako je upravo to ona tačka grada gdje ćete u jednom koraku iz jedne preći na drugu stranu svijeta.

Ukoliko zastanete na tom mjestu sa vaše istočne strane naći će se Gazi Husrev-begov bezistan, Slatko ćoše, ulica Sarači...

Tu, dakle, započinje Baščaršija sa svojim istočnjačkim izgledom, mirisom, okusom... A, ako se okrenete na drugu stranu, prema zapadu, dočekat će vas ulica Ferhadija duž koje su, sa obje strane, zgrade izgrađene u „zapadnom stilu“, za vrijeme vladavine Austro-Ugarske Monarhije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije