Udruženje 'Organsko FBiH' priprema 'Dane maline'

Radiosarajevo.ba
Udruženje 'Organsko FBiH' priprema 'Dane maline'

Branka Đurić, federalna ministrica okoliša i turizma primila je danas u Sarajevu u radni posjet Sejada Hercega predsjednika Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH "Organsko FBiH".

Povod današnjeg susreta je nastavak uspješne suradnje između Federalnog ministarstva okoliša i turizma, koji snažno podržava aktivnosti Saveza udruženja organskih proizvođača “Organsko FBiH”, te koji će i ove godine biti pokrovitelj petom po redu Međunarodnom sajmu regionalnog razvoja organske proizvodnje, inovacija i ekoturizma - Dani maline 2011.koji se održava u Novom Travniku 7. i 8.srpnja 2011.godine.

Zahvaljujući Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i ministrici Đurić osobno, na nesebičnoj podršci i prepoznavanju važnosti i ovogodišnjeg Međunarodnog sajma regionalnog razvoja organske proizvodnje, inovacija i ekoturizma - Dani maline 2011, g. Herceg je upoznao ministricu Đurić sa trenutnom situacijom, te istaknuo važnost suradnje proizvođača i kupaca u razvoju organske proizvodnje-

"Od samog početka suradnja s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma je bila na najvećoj mogućoj razini, a što bi moglo poslužiti za primjer i drugim predstavnicima vlasti kako se ostvaruje uspješna suradnja s privatnim i nevladinim sektorom", istakao je Sead Herceg.

-Također je vrlo važno probuditi i svijest kod naših proizvođača o postojanju potražnje za organskim proizvodima. Moramo razvijati organsku proizvodnju ukoliko želimo izvoziti na tržište EU, ali i kako bi očuvali čist i zdrav okoliš i zaposlili stanovništvo u ruralnim područjima, kazao je Sead Herceg.
Tijekom sastanka ministrica Đurić istaknula je kako Bosna i Hercegovina ima odlične preduvjete za razvoj organske proizvodnje, te da je ovakav sajam i projekt na kojem vrijedno rade članovi Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH, svakako dobar put ka samoodrživosti i unaprijeđenju organske proizvodnje u našoj zemlji.

- Organska poljoprivreda je mnogo širi aspekt proizvodnje hrane. Ona vodi ka harmonizaciji cijelog okruženja kroz kompleks aspekata počevši od osnova tehnologije, uzgoja biljaka i životinja do kvaliteta vode, tla, zraka, raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta, obima i kvaliteta hrane, zarade, načina života, životnih vrijednosti. Uz to ona traži od nas da mijenjamo način kako jedemo, način kako mislimo o zdravlju, o odnosu između grada i sela, i budućnosti naše planete”, kazala je mistrica Đurić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije