Elektrotehnička škola za energetiku već 70 godina dom talenata i kreativaca

J. Ć.
Elektrotehnička škola za energetiku već 70 godina dom talenata i kreativaca
Elektrotehnička škola za energetiku proslavila je danas svoj jubilarni 70. rođendan.

Svečani program činili su raznovrsni sadržaji, a prisutne goste, učenike i profesore pozdravila je direktorica škole Samira Karamehić.

Nakon kratkog historijata škole, koji je bio praćen prezentacijom, gosti su imali priliku poslušati sjećanje profesorice Jasne Ljubuškić na dešavanja u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi tokom agresije na BiH.

Dan škole je i prilika u kojoj su učenici pokazali različite vještine i potvrdili svoju svestranost.

Tako se svako odjeljenje predstavilo sa svojim projektom, te su najbolji radovi i nagrađeni.

Upriličen je i obilazak izložbenih eksponata u holu škole, a potom i učeničkih radova na spratu galerije gdje smo vidjeli i zanimljivu maketu škole, projekt Harisa Bičevića, učenik trećeg razreda. 

"Ovim projektom - Maketa škole željeli smo prezentirati u proporcijonalnom stvarnom omjeru našu školu", rekao je kratko za Radiosarajevo.ba Haris Bičević, učenik trećeg razreda.

Muamer Šehić, učenik prvog razreda na Odsjeku za elektromehaničara, predstavio je svoj projekt, a riječ je o ventilatoru.

"Za ovaj projekt nismo htjeli ništa kupovati, tako da smo od materijala koristili tvrđe slamke i čepove. Iskoristili smo stari motor, a od plastične flaše napravili smo propelere za ovaj ventilator koji je u funkciji", kazao nam je Muamer.

Prisutni su, dalje, mogli pogledati i kratkometražni film On nije besposlen, kojim su učenici pod vodstvom profesorice Jadranke Hrnjadović osvojili drugo mjesto na Festivalu filma u Zenici, a izveden je i odlomak iz knjige Kameni spavač i muzičke tačke.

U svečanom dijelu programa najboljim učenicima odjeljenja i takmičarima dodijeljene su diplome i priznanja s ciljem da se nagrade za odličan uspjeh i postignute rezultate, te primjerno vladanje.

Istaknuta saradnja s privredom

Elektrotehnička škola za energetiku sarađuje s respektabilnim kompanijama kao što su Elektroprivreda, Energoinvest SUE, Bh Telecom, Bosch, Iskraemeco, General servis, TEO, ETI, Volkswagen, Tofi, ABB, Siemens, Eko-san.

Uspjeh učenika na svim poljima potvrđuje da je Elektrotehnička škola za energetiku dom talentiranih, kreativnih i ambicioznih mladih osoba.

Među ostalima, učenici ove škole osvajali su prva mjesta na državnim festivalima rada, ali i visoki plasman na Burch olimpijadi, Skills showu Sajmu tehnike, Noći istraživača i mnogim drugim takmičenjima. Ne zaostaju ni na drugim poljima. Postignuti su prvi plasmani na svim sportskim takmičenjima (mali nogomet u muškoj i ženskoj kategoriji) te takmičenjima iz prve pomoći.

Povodom Dana škole objavljen je i školski časopis Nove iskre koji su pripremili članovi Novinarske sekcije s profesoricama Antonijom Haberl, Dženitom Šljivo, Sabinom Borovac, Selmom Nezić i Selmom Ramović-Kalajdžija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije