Učenici osnovnih škola ne znaju šta je patriotizam

Radiosarajevo.ba
Učenici osnovnih škola ne znaju šta je patriotizam


Učenici III6 razreda  Druge gimnazije Sarajevo, u sklopu projekta 'Građanin', odlučili su istražiti razloge neprisustva patriotizma kod učenika, još od najmlađe dobi, te skrenuti pažnju na ogromnu ulogu koju sama škola igra u razvijanju osjećaja patriotizma kod mladih.

Uradivši anketu u 8. i 9. razredima osnovnih škola, došli su do sljedećih podataka: 33 posto ispitanika je izjavilo da ne zna šta je patriotizam; 24 posto se potvrdno izjasnilo po ovom pitanju, dok 43 posto nije bilo sigurno.

Dodatno aktivirati prosvjetne radnike
Inače, ako vas zanima: "patriotizam, rodoljublje i domoljublje je izraz koji u najširem smislu označava pozitivan odnos pojedinaca ili grupa prema svojoj "domovini" ili "otadžbini". Pod domovinom se podrazumijeva šira zajednica koja može biti grad ili regija, a najčešće nacija i/li nacionalna država".

Da je promjena nastavnog plana i programa hitna i neophodna, govori i podatak da 70 posto učenika smatra da je u školi potrebno više učiti i pričati o patriotizmu, ističu učenici Druge gimnazije.

''Naš cilj jeste da potaknemo, prije svega, prosvjetne radnike da se više aktiviraju u ovom smjeru, jer su oni, u suštini, ti koji stvaraju budućnost ove zemlje'', kažu učenici koji su razvili plan u cilju poboljšanja trenutnog stanja.

Razvijati ljubav prema svojoj domovini

Neke od ideja za koje se nadaju da će sprovesti u djelo su postavljanje više državnih simbola (zastava, grbova) u sve prostorije škole, kao i povećanje broja izleta i ekskurzija na području Bosne i Hercegovne, sa ciljem upoznavanja historije i prirodnih bogatstava domovine.

''Nadamo se podršci, kako svoje, tako i ostalih škola, u stvaranju kvalitetnijih generacija koje razvijaju ljubav prema svojoj domovini Bosni i Hercegovini'', kažu učenici Druge gimnazije Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije