Učenici osnovnih i srednjih škola KS prikupili 17.000 komada ambalažnog otpada

0
Radiosarajevo.ba
Učenici osnovnih i srednjih škola KS prikupili 17.000 komada ambalažnog otpada
Foto: People in Need BiH / Budi srce odvajaj otpad

Takmičenjem osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo u prikupljanju ambalažnog otpada pod nazivom BUDI SRCE – ODVAJAJ OTPAD ozvaničen je početak projekta “Efikasan sistem upravljanja otpadom u KS”, u okviru kojeg će na području grada u narednim danima biti postavljeno 275 zelenih otoka.

Na otvoreni poziv prijavilo se devet sarajevskih škola koje su u kratkom vremenu prikupile čak 17.000 komada ambalažnog otpada.

Učenici su sa svojim učiteljima, nastavnicima, profesorima i mentorima prikupljali otpad, dok ih je tokom dana obilazila ekipa predvođena predstavnicima projekta međunarodnom organizacijom “People in Need” te Kantonalnim javnim komunalnim preduzećem RAD d.o.o Sarajevo, koji je bio zadužen za odvoz otpada na Sanitarnu deponiju Smiljevići.

“Svijest o važnosti i redovnu praksu razvrstavanja reciklažnog otpada želimo proširiti i među mlađim generacijama, pa je tim povodom organizovano nagradno takmičenje. Škola koje prikupi najviše otpada osvaja koncert za posljednji dan školske godine, drugoplasirana osvaja zabavu uz DJ-a, a sve ostale škole osvojit će vrijedne nagrade.

Budi srce odvajaj otpad
Foto: People in Need BiH: Budi srce odvajaj otpad

Učesnici takmičenja su dobili zahvalnice te komplet kontejnera za razvrstavanje otpada. Ovo je prilika da pravilnim odlaganjem otpada pomognemo našem gradu da bude čišći, sačuvamo zelene površine i uštedimo energiju. Reciklaža je ključna za zaštitu okoline, smanjenje onečišćenja i održivi razvoj. Ovo je ogroman korak ka uspostavljanju efikasnog sistema upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo”, istaknuo je Samir Arnautović, project manager iz organizacije People in Need.

Dan uoči školskog takmičenja u holu Osnovne škole “Hašim Spahić” u Ilijašu, učenici škole pod mentorstvom Benjamina Čengića, muraliste i osnivača “Obojene klape” oslikavali su mural koji nosi naziv takmičenja, kao simbol brige za okolinu i zajedništva koje nas okružuje.

Budi srce odvajaj otpad
Foto: People in Need BiH: Budi srce odvajaj otpad

“U vrijeme kada je okoliš sve više ugrožen, velika je stvar razmišljati kako ublažiti štetu, a upravo recikliranje je jedan od načina. Recikliranjem se postiže smanjenje deponija, očuvanje tla, zemljišta i zraka. Učestvovali smo i u projektu KJKP Rad, te smo dobili reciklomat i već neko vrijeme odvajamo otpad”, kazao je Nihad Salkić, direktor škola.

Projekat “Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo“ implementira međunarodna organizacija “People in Need”, u partnerstvu sa KJKP RAD d.o.o. Sarajevo i Dekonta uz podršku Vlade Republike Češke, zahvaljujući kojem je u Kanton Sarajevo investirano preko dva miliona KM u svrhu uspostavljanja efikasnijeg sistema upravljanja otpadom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije