U Travniku ulična akcija protiv nasilja nad ženama

Radiosarajevo.ba
U Travniku ulična akcija protiv nasilja nad ženama

U Travniku će danas u centralnom parku u podne biti organizovan protest protiv rasprostranjenog nasilja nad ženama i djevojčicama, javlja Fena.

Svaka treća žena u BiH je žrtva nasilja

Kroz dinamičan događaj koji uključuje uličnu umjetnost, ples i glazbu, mladi će održati protest zbog činjenice da 30 posto žena i djevojaka širom svijeta doživljava fizičko i seksualno zlostavljanje, saopšteno je iz Centra za edukaciju mladih Travnik.

Ovaj događaj je dio Generacije za ljudska prava, kampanje koju koordiniraju evropska krovna omladinska organizacija Active- sobriety, friendship and peace i Centar za edukaciju mladih (CEM).

"Mnoge priče ovih žena nisu nikad izgovorene. To je zato što su njihova iskustva potisnuta osjećajem krivnje, srama i stalne prijetnje od još više nasilja", istaknula je generalna sekretarka Activea Maja Stojanovska.

Ovakvo podizanje svijesti i razbijanje društvenih tabua koji "vide" nasilje kao "privatnu stvar" je korak prema poticanju žena i djevojčica da traže pomoć od članova obitelji, prijatelja, policije i ženskih skloništa.

Ova ulična akcija je dio je kampanje koja je prilagođena od UN-a i provodi se pod nazivom Narandžasti dan. Svakog 25. u mjesecu je dan za podizanje svijesti i promicanje slobode žena i djevojčica protiv fizičkog i seksualnog nasilja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije