U toku je akcija protiv deložacije CeKa Charlame

Radiosarajevo.ba
U toku je akcija protiv deložacije CeKa Charlame

''Pismo o deložaciji smo primili prije sedam dana – u njemu je stajalo da u sljedećih sedam dana, dakle – do ponedjeljka, moramo ukloniti sva umjetnička djela iz galerije Charlama. Razlog za deložaciju nije bio naveden'', kazao je jučer za portal Radiosarajevo.ba Jusf Hadžifejzović u ime umjetničke organizacije CeKa Charlama.

Protestna akcija u CeKa Charlama povodom najavljene deložacije umjetnika i njihovih djela iz prostora galerije Charlama održava se danas, (ponedjeljak 3. decembra 2012.),  a okupljanje umjetnika počelo je već u 8 sati ujutro, te će cjelodnevni umjetnički program trajat će do 20 sati.

''Ovo je glas protiv zaključanih vrata kulturnih ustanova koji postaju dominantna slika naše realnosti. Nadamo se da zajednički možemo poslati glasniju poruku protiv nehumanih uslova u kojima umjetnici rade i institucije kulture djeluju. Svi koji žele da zaustave teror i anticivilizacijsko ponašanje uprave Skenderije neka nam se pridruže!'', navodi se u pozivu na javnu akciju.

Podsjetimo, CeKa Charlama je jedna od najaktivnijih nezavisnih umjetničkih organizacija u BiH, te se radi o prinudnoj deložaciji na osnovu jednosmjerne odluke o raskidu Protokola o saradnji između Centra Skenderija i CeKa Charlame, koji nikada od strane Skenderije nije bio ni poštovan.

Pritisak na Collegium Artisticum

Istovremeno sa deložacijom Charlame, traje i pritisak na gradsku galeriju Collegium Artisticum, koja je smještena takođe u podzemnom gradu Skenderija, preko puta Charlame. Direktorica ove galerije Gordana Anđelić Galić:

"Protestu se pridružuje i galerija Collegium Artisticum, kojoj je u petak u vrijeme trajanja jubilarne izložbe ULUBIH kojom se obilježava dan državnosti BiH, svećena, Skenderija isključila struju, bez obzira što sto podmirili račune. Bio je sporan jedan račun iz 2010, koji smo takođe podmirili, no bez obzira na to, oni su isključili struju, i to za vrijeme trajanja izložbe. To ne možemo shvatiti nikako drugačije nego kao njihov atak, pogotovo kada vidimo šta se dešava preko puta nas u Charlami. To je atak na kulturu i umjetnost u ovom gradu i državi. Ovi protesti trebaju mogu inicirati promjenu i potaknuti one koji mogu da promijene situaciju, jer uvijek postoje oni koji nešto mogu promijeniti", kaže Gordana Galić Anđelić, koja je građanima Sarajeva uputila poseban poziv:

"Upalili smo svijeće i pozivamo zainteresirane da danas posjete galeriju Collegium artisticum i pogledaju izložbu osvijetljenu svijećama.

Umjetnici se pridružuju akciji 'Art Fight'

Od ranih jutarnjih sati umjetnici se okupljaju u Charlami u protestnoj akciji simboličnog naziva 'Art Fight'.

''U Charlami sam već dvije-tri godine, imamo svoje programe i trudimo se daovaj projekat vodimo na najbolji mogući način, uz budžet kakav imamo. Ovo što se sada dešava je alarmantna situacija za kulturu uopće u cijelom gradu i državi, jer pored muzeja sad su počeli da zatvaraju i ostale aktivne kulturne institucije. Ne znam na šta će ovo izaći, jer država bez kulture i grad bez kulutre neće predstavljati ništa bitno u svijetu, " kazao je za Radiosarajevo.ba umjetnik Emir Mutevelić, koji smatra da su umjetnicima još jedino preostale ovakve protestne akcije.

"Neće im uspjeti tek tako da nas se riješe, da nam uzmu novac, borit ćemo se. Zovemo ovo art fight jer moramo se boriti za umjetnost, za ono što mi radimo. Danas će nam se pridružiti  minimalno 100 umjetnika. Nada postoji i mislim da će se na kraju ovo sve riješiti u našu korist. Gledajući pravno, a gledajući i sa ljudske strane, ne znam kako bismo ovo mogli izgubiti'', 

Zatvoreni Collegium Artisticum

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije