"U susret ramazanu“ u Prijedoru: Veče duhovne muzike i sevdaha

Anadolija
"U susret ramazanu“ u Prijedoru: Veče duhovne muzike i sevdaha
FOTO: AA / "U susret ramazanu“ u Prijedoru
U Pozorištu Prijedor večeras je održana treća po redu manifestacija "U susret ramazanu“, u organizaciji KUD-a "Osman Džafić“ i svesrdnu podršku Medžlisa Islamske zajednice Prijedor.

Nastupile su brojne sekcije kulturno-umjetničkog društva Osman Džafić, a pridružio im se i hor Harmonija iz Sanskog Mosta, dječiji hor Melody, te članovi Cimov teatra Život.

Alma Semanić, sekretar KUD-a Osman Džafić rekla je da je po treći put organizovano lijepo druženje sa sugrađanima uoči ramazana. 

"Veče je bilo protkano duhovnom muzikom i sevdahom, a pored naših članova nastupili su i članovi hora Harmonija iz Sanskog Mosta, dječiji hor Melody i Cimov teatra Život odnosno grupa djece, malih glumaca koji su upotpunili veče“, navela je Semanić.
Ona je naglasila da su ovakve manifestacije veoma bitne, kako za članove KUD-a Osman Džafić, tako i za same građane, jer su svi na ovakvim druženjima ispunjeni mirom i zadovoljstvom. 

"Ramazan je mjesec posta, mjesec Božijeg oprosta, Božije milosti, postimo, molimo se, približavamo se Bogu, pa je ova manifestacija na neki način uvod u sve navedeno“, istakla je Semanić.

Naglasila je da KUD Osman Džafić broji oko 150 članova, a zastupljene su tri grupe i to folklorna sekcija, muzička, dvije horske, a počinje sa radom i najmlađa grupa, te dramska i recitatorska sekcija.

KUD Osman Džafić je nakon proteklog rata ponovo počeo sa radom 2002. godine, a članovi su do sada bili na brojnim gostovanjima u Bosni i Hercegovini i bivšim jugoslovenskim republikama, te u nekim evropskim zemljama i u Turskoj.

Semanić je navela da će se i ove godine za Bajram na Gradskom trgu u Prijedoru dijeliti besplatno baklava, a u planu je da se pozove i Ginisova najveća džezva kafe na svijetu. 

Profesor muzike iz Sanskog Mosta Alma Karabeg je dirigent Međureligijskog hora Harmonija iz Sanskog Mosta, a diriguje unazad tri godine i horom KUD-a Osman Džafić

"Poseban je osjećaj kada izvodite duhovnu muziku, a mi inače tradicionalno organizujemo i izvodimo božićne i ramazanske koncerte u Sanskom Mostu, gdje dolazi i prijedorska grupa Ameno i hor Osman Džafić", navela je Karabeg i dodala da su se učesnici predstavili lijepom sevdalinkom, te ilahijama i kasidama. 
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor Husein efendija Velić je istakao da je ova manifestacija priprema za doček najdražeg gosta mjeseca ramazana. 

"Ramazan počinje 16. maja i ima trideset dana, a Bajram dočekujemo 15. juna. U mjesec posta ulazimo spremni jer smo poznati kao gostoprimljiv narod, a čistimo domove i avlije, da bismo dočekali goste. Tako i za ramazan čistimo svoje duše od grijehova. Specifičnost mjeseca ramazana je u tome što kažemo da on nama dolazi, zbog toga se i ova manifestacija zove: "U susret ramazanu“, istakao je efendija Velić. 

Manifestacija je počela ilahijom Ahmede Muhamede, a okončana je ilahijom Ramazan

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije