U subotu otvaranje skejterskog parka u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
U subotu otvaranje skejterskog parka u Sarajevu
/ Filip Đurić, radiosarajevo.ba

U subotu 14. maja u popodnevnim satima uz 'prigodan program' održat će se otvaranje renoviranog Skate parka na igralištu Hastahana (preko puta Doma zdravlja Vrazova). 

Radi se o projektu koji su već odavno pokrenut,  zahvljujući čemu će glavni grad BiH konačno dobiti poligon za skate-board, rollere, bikere, parkur i slične sportove.  

Ovome su prethodili višegodišnji napori nekolicine entuzijasta ovih sportova kako bi mladim ljudima u Sarajevu omogućili prostor za aktivno i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. 

Isa El Ali je bio inicijator projekta, a sa njim smo razgovarali nekoliko dana uoči otvaranja poligona. 

RadioSarajevo: Šta se sve nalazi u obnovljenom parku?

El Ali:  'Re-BURN of Sarajevo skatepark' podrazumijeva obnavljanje svih postojećih sprava te izgradnju dvije potpuno nove sprave sa kojima ćemo ispuniti sve uslove da se u parku mogu održavati takmičenja regionalnog karaktera.

Konačno ćemo i mi moći da ugostimo takmičare iz regije, te na taj način po prvi put postavimo Sarajevo na mapu istočno-evropske skate scene!

RadioSarajevo: Priča o obnavljanju skejt parka stara je nekoliko godina. Kako je do ovoga došlo i na kakve ste sve administrativne prepreke nailazili?

El Ali: Od 2002. godine, otkako skatepark postoji, mi smo u par navrata samostalno uz pomoć pojedinih nevladinih organizacija uspjeli ispuniti sadržaj skate parka. Međutim to nikad nismo uspjeli učiniti u tolikoj mjeri da bi se stekli uslovi da Sarajevo postavimo na mapu regionalne skate scene koja je poprilično jaka.

Tokom svih godina postojanja nismo naišli na razumijevanje od strane institucija i sve je iz godine u godinu ostalo samo na obećanjima. Ovo sada završili smo isključivo zahvaljujući sponzoru, a to je Coca-Cola Burn. 

RadioSarajevo: Na koji način će se park koristiti i da li je otvoren za sve skejtere, rolere?

El Ali: Park je dostupan svima, ali uz obaveznu upotrebu zaštitne opreme. Obavještenje o pravilima ponašanja u parku bit će istaknuta na vidnom mjestu. 

RadioSarajevo: Kako ćete park sačuvati od vandala?

El Ali: Jedan od problema otvorenog skateparka je i kako ga sačuvati od neodgovornih pojedinaca koji nekad i namjerno uništavaju naše mukotrpnim radom nastale sprave. Trenutno nemamo nikoga ko bi te sprave čuvao od takvih pojedinaca, ali i ako nastane kakva šteta, popravimo je u najkraćem mogucem roku.

RadioSarajevo: Kako postati skejter/ica? Postoje li klubovi u kojima se ova vještina može naučiti i kome da se jave kandidati?

El Ali: Trenutno postoje dva kluba koji u sklopu svoga djelovanja takođe organizuju lokalna takmičenja u ovim disciplinama. Ali još niko nema organizovan kurs jer, jednostavno, na početnom nivou se ovakvi sportovi  treniraju samoincijativno, bez učitelja, instruktora ili trenera.

RadioSarajevo: Koliko vas ima u Sarajevu?

El Ali: U gradu trenutno ima tridesetak aktivnih skejtera, desetak rollera, nekoliko  bmx-era i freestyle mountinbikera, te dvadesetak parkurovaca koji redovno posjećuju naš skatepark.

Sami određujemo termine treninga ili zajedničkih skupova, međusobno se potpomažemo i to je jedini način da se napreduje u sportovima kojima se mi bavimo!

RadioSarajevo: Šta nem spremate za subotu?

El Ali: U subotu 14.05 od 14,00 započinje cijelodnevni događaj 're-BURN of Sarajevo skatepark'. Učesnici nam dolaze iz Austrije, Slovenije, Hratske, Srbije i iz čitave BiH!

Među takmičarima bih naročito istaknuo Tina Hadžiomerspahića iz Zagreba koji je bio prvak balkana u rolanju 2010. godine te se direktno plasirao na finale svjetskog šampionata i osvojio odlično 25 mjestu što još nikome sa ovih prostora nije pošlo za rukom!

Uz vrhunske rolere, tu će biti i skejteri, parkurovci i par hrabrih momaka na biciklima. Umjetnički dojam će zasigurno dopuniti legenda sarajevske grafiterske scene "Nemo " uz par svojih kolega sa svojim grafiti performansom na obližnjem zidu!

Dobar provod je zagarantovan za bilo koga ko se nađe u blizini sarajevskog skateparka Romanija-Hastahana 14.5.2011! 

 

Vezano: Pogledajte trikove sarajevskih skejtera

Hoćemo skate park u Sarajevu


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije