U Splitu otvorena izložba Srebrenički inferno

Radiosarajevo.ba
U Splitu otvorena izložba Srebrenički inferno

Povodom obilježavanja 17. godišnjice od genocida u Srebrenici, 10. jula je u Evropskom domu u Splitu otvorena izložba Srebrenički inferno. Izložbu kataloga fotografija, koja će biti otvorena do 17. jula, organiziralo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Splita u saradnji sa Arhivom Federacije Bosne i Hercegovine.

Izložba Srebrenički inferno je priča o žrtvama srebreničkog genocida u kojem je ubijeno 8372 ljudi. Izložbu je otvorio dogradonačelnik grada Splita Jure Šundov koji je rekao kako su se Bosna i Hercegovina i Hrvatska borile za istu stvar.

'To su pravedne borbe za istu stvar. Srebrenica je posljednja opomena civiliziranom svijetu. Nitko je nema pravo zaboraviti, kao ni njezine žrtve. Budimo braća u ljubavi, uživajmo u različitostima', poručio je Šundov.

'Želimo građanima Splita pokazati bezočnost koji je srpski režim pokazao prema Muslimanima. Ubijeni su samo zato što su bili Muslimani, a čovjek koji je odgovoran za taj ratni zločin Ratko Mladić je uhićen', rekao je Šundov.

Adamir Jerković, direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine, ustvrdio je kako velika odgovornost leži na međunarodnoj zajednici. Ona je donijela rezoluciju Vijeća sigurnosti UN proglasivši Srebrenicu i Žepu zaštićenim zonama. Tada su imali vojna sredstva prema povelji UN- a, poglavlje 7., koja su mogli upotrijebiti i vojno intervenirati na srpski napad, a umjesto toga su dopustili zločin, rekao je.
 
Kako je rekao, rane nikada neće zacijeliti, niti će se zločin ikada zaboraviti.

'Želimo da svako bosansko dijete zna što se dogodilo u Srebrenici. Ovo treba biti pouka i za hrvatski narod jer ste i vi imali Vukovar', zaključio je.

Izložba Srebrenički inferno gostovala je osim u Splitu, i u Gospiću, Rijeci, Puli, Zadru, te u Kairu i Turskoj.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije