U Sarajevu sakupljeno 60 tona smeća

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu sakupljeno 60 tona smeća
/ Foto: Samir Cacan/Radiosarajevo.ba


U akciji Let's Do It, održanoj u nedjelju, ukupno je očišćeno 5,500 tona smeća, rečeno je na današnjoj konferencij iza novinare u Sarajevu.

Organizatori su istakli da je očišćeno 300 deponija smeća.

Akcija je uspješno realizovana u 105 općina u Bosni i Hercegovini, a učestvovalo je više od 37,000 volontera. U Federaciji Bosne i Hercegovine izašlo je 22,549 volontera, dok je u Republici Srpskoj u akciji čišćenja učestvovalo 15,060 volontera.

Najviše volontera bilo je u općini Široki Brijeg - 4,000, a najviše smeća je skupljenou općini Odžak - 680 tona.

60 tona smeća u Kantonu Sarajevo

U Kantonu Sarajevo izašlo je ukupno 1618 volontera koji su pokupili 3,228 vreća smeća na sedamdeset lokacija. To je skoro dvije kese po volonteru. Ukupno je, otprilike sakupljeno 60 tona smeća.

Organizatori su istakli da tom broju treba dodati i preko 20 tona kabastog otpada koji je prikupljen na terotirjii Kantona Sarajevo.

Poređenja radi, dnevna količina komunalnog otpada koji se specijalnim kamionima dopremi i odloži na sarajevsku deponiju kreće se od 500 do 800 tona.

"Ova akcija je pokazala novo lice Bosne i Hercegovine. Hiljade ljudi koji su odlučili da prekinu sumornu svakodnevnicu i učine našu zemlju čistijim, ljepšim i boljim mjestom za život. Mi vjerujemo da će Let's Do It u budućnosti biti pokretačka snaga za pozitivne društvene promjene. Naredna akcija čišćenja je planirana za proljeće 2013. godine", izjavio je Božidar Mihajlović, predsjednik Udruženje građana Ruke i koordinator ove akcije za Federaciju Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji za novinare prisustvovali su Branka Đurić, federalna ministrica okoliša i turizma, te Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH koji su podržali ovu akciju i istakli nadu da će naredne godine znatno veći broj volontera izaći na terene i da će mediji bolje podržati ovu akciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije