U Sarajevu održana panel diskusija "Ukrajina: Frontline"

6
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu održana panel diskusija "Ukrajina: Frontline"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Panel diskusija "Ukrajina: Frontline"

Evropska služba za vanjske poslove (EEAS) i Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini su u sardanji sa WARM Festivalom organizovali su danas u Sarajevu panel diskusiju "Ukrajina: Frontline" koja je okupila internacionalno priznate novinare, fotografe i predstavnike civilnog sektora.

Oni su govorili o temama i iskustvima neophodnim za sveobuhvatno razumijevanje kritičnih pitanja koja okružuju rat u Ukrajini.

Panelisti Oleksandra Matviichuk, voditeljica neprofitne organizacije Centar za građanske slobode sa sjedištem u Kijevu, dobitnica Nobelove nagrade za mir od 2022. Rémy Ourdan, višestruko nagrađivani ratni dopisnik Le Mondea, koji izvještava iz Ukrajine od početka invazije a ujedino je i suosnivač WARM Fondacije, Carlotta Gall, viši dopisnik New York Timesa, dopisnica iz Ukrajine, Edward Kaprov, nezavisni izraelski fotograf koji objavljuje nevjerovatne radove u vodećim međunarodnim časopisima, pokrivajući Ukrajinu te Valerie Hopkins, moskovska dopisnica New York Timesa uz moderaciju Jasne Jelišić, šefice Radne grupe za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za vanjske poslove, osvrnuli su se na brojne izazove sa kojima se suočavaju profesionalci koji izvještavaju o ratnim sukobima.

BHMeteo najavio jake pljuskove sa grmljavinom: Evo koji su krajevi prvi na udaru

BHMeteo najavio jake pljuskove sa grmljavinom: Evo koji su krajevi prvi na udaru

Govoreći o sličnostima i razlikama izvještavanja iz Sarajeva pod opsadom i rata u Ukrajini danas, Rémy Ourdan je naglasio da je iako digitalna tehnologija danas daje daleko više mogućnosti nego ranije, ono što je jednako za svaki sukob je da narodi teže pravdi.

U tom smislu pozvao je sudije i tužioce Ukrajine da usko sarađuju sa međunarodnim kolegama kako bi tu pravdu i osigurali.

On je istakao da je tokom izvještavanja sa brojnih ratišta zaključio da je jako važno da preživjeli nastave sa životima i nakon sukoba, ali da je jednako važno da vjeruju da je pravda dostižna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije