U Sarajevu održan regionalni susret skupine za TIMSS istraživanja Dinarske regije

0
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu održan regionalni susret skupine za TIMSS istraživanja Dinarske regije
Print Screen / Predstavljanje rezultata TIMSS 2020

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje dočekala je i ugostila predstavnike Dinarik skupine za TIMSS istraživanje Dinarske regije na četverodnevnom regionalnom sastanku u Sarajevu od 12. do 15. sseptembra  2022.  

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Međunarodne asocijacije za evaluaciju učeničkih postignuća IEA, među kojima i direktorica IEA Andrea Netten.

Svrha sastanka bila je jačanje međunarodne suradnje unutar Dinarik skupine na polju realizacije međunarodnih istraživanja koje vodi IEA.

Amerikanci procijenili bogatstvo Zdravka Ćolića: Čitav region se iznenadio

Amerikanci procijenili bogatstvo Zdravka Ćolića: Čitav region se iznenadio

Suradnja zemalja Dinarske regije, koja se proteže od Slovenije preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije do Albanije i Kosova, omogućuje identificiranje sličnosti i razlika susjednih obrazovnih sustava te podržava sposobnost zemalja Dinarske regije za razmjenu iskustava i međusobno učenje. Također, kroz rad skupine za TIMSS istraživanje Dinarske regije prikupljaju se korisni regionalni podaci koji mogu podržati obrazovne vlasti u razvoju odgovarajućih mjera za rješavanje najhitnijih obrazovnih potreba. Do suradnje je došlo 2019. godine, nakon što je prvi put cijela regija sudjelovala u istom ciklusu TIMSS istraživanja i promoviranja vršnjačkog učenja.

Produkt ove suradnje je i Regionalno izvješće “Dinaric perspectives on TIMSS 2019 – Teaching and Learning Mathematics and Science in South-Eastern Europe”, koje je, na inicijativu institucija članica Dinarik skupine, prevedeno na regionalne jezike (hrvatski jezik, srpski jezik, bosanski jezik, crnogorski jezik), kako bi bilo dostupnije zainteresiranim stranama u obrazovnim sustavima Dinarik regije, saopćeno je iz APOSO-a.

Regionalni susret skupine za TIMSS istraživanja Dinarske regije poslužio je kao osnova za povezivanje iskustava svih regionalnih zainteresiranih strana kako bi se, zajedničkim naporima, podržala i unaprijedila postignuća učenika, kao i njihov angažman u matematici i znanosti.

Suradnjom institucija koje provode TIMSS istraživanje u okviru Dinarske regije osigurava se dijeljenje zajedničke vizije o značaju sudjelovanja u međunarodnim istraživanjima i korištenju podataka tih istraživanja za analize i unapređenje kvaliteta obrazovanja, saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije