U Sarajevu od jutros sterilizirano 17 pasa

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu od jutros sterilizirano 17 pasa


Najveća dobrotvorna organizacija za zaštitu pasa Dogs Trust BH od 30. maja do 30. juna sprovodi veliku akciju besplatne sterilizacije vlasničkih i uličnih pasa u deset veterinarskih klinika u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, javlja novinar agencije Anadolija. Cilj akcije je sterilizacija 3.000 pasa kako bi se spriječilo rađanje oko 30.000 neželjenih kučića. Na Veterinarskom fakultetu od jutros sterilizirano je 17 pasa.

Masovnim sterilizacijama riješiti problem pasa lutalica

Voditelj projekta Dogs Trust BH Anel Bećirović, na današnjoj konferenciji za novinare, kazao je kako je akcija naišla na velik odziv građana, koji su ponudili pomoć u hvatanju pasa. On je istakao da je potreban sveobuhvatan pristup kako bi se riješio problem pasa lutalica.

"Ako uspijemo zaustaviti rast postojeće populacijie pasa kroz ovakve akcije i spriječimo dolazak novih pasa lutalica kroz sterilizaciju vlasničkih pasa i mikročipovanje, onda možemo očekivati da će problem polako nestati", rekao je Bećirović.

Naglasivši da ovakve akcije podrazumijevaju izuzimanje pasa s ulica, njihovo sterilisanje, vakcinisanje, tretman protiv parazita, stavljanje ušne markice i mikročipovanje, Bećirović je rekao da su to ujedno i jedine opcije jer su azili preskupi.

Dekan Veterinarskog fakulteta prof. dr Nihad Fejzić podsjetio je da problem napuštenih pasa nije nastao preko noći, te da je on rezultat sistematskog zanemarivanje ove problematike.

"Potrebno je strpljenje, sistemski pristup, proširenje mjera i ono što je najvažnije, saradnje svih nas veterinara, lokalne zajednice, nevladinog sektora, medija i građana. Sterilizacija pasa je prije svega jedan human način smanjivanja populacije pasa lutalica. Moramo imati u vidu da je napušten i nekontrolisan pas uvijek potencijalni izvor zaraznih bolesti koje su prenosive na ljude", rekao je Fejzić.

On je poručio da je neophodno i dalje razvijati potrebu za usvajanjem napuštenih pasa, implementrati zakonske odredbe koje se odnose na kažnjavanje vlasnika koji ne vode brigu o potomstvu svojih ljubimaca, edukovati djecu i razviti društvenu odgovornost prema životinjama i razvijati azile za smještaj životinja.

I vi želite pomoći i učestvovati u ovoj akciji? Sve dodatne informacije o mogućnostima sterilizacije pasa možete dobiti na broj telefona: 033 83 76 49 ili potražiti na Facebook stranici Dog Trust BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije