U Sarajevu jutros 19 centimetara snijega

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu jutros 19 centimetara snijega


Novi snijeg
koji u našoj zemlji još uvijek pada, dodatno je otežao saobraćaj koji se i prethodnih dana odvijao otežano. U Sarajevu je palo novih desetak centimetara snijega, a evidentni su problemi s kašnjenjem u gradskom saobraćaju.

Jutros u 7 sati, u Sarajevu je izmjereno 19 centimetara snijega, a na Bjelašnici 78. Na Ivan Sedlu su izmjerena 53 cm snijega

Zimske službe su na terenu, glavne ulice su prohodne, a problem predstavlja rijetko korištenje zimske opreme zbog čega su česti zastoji u glavnom gradu.

''Apelujem na vozače da koriste zimsku opremu, iako smo mi povećali broj vozila za čišćenje ulica na 75. Više od 200 naših radnika je na terenu, ali je i njihov rad otežan zbog niskih temperatura. Saobraćaj je posebno otežan u padinskim dijelovima grada, ali ponavljam, naše ekipe su na terenu i svoj posao rade prema planu'', kazao je za Radiosarajevo.ba Ahmed Đipa, portparol KJKP Rad.

Sniježne padavine očekuju se i danas u većem dijelu zemlje. Najviša dnevna temperatura od -5 do -1, na jugu zemlje od 3 do 7 stepeni. U Sarajevu oblačno sa snijegom. Najviša dnevna temperatura oko -3 stupnja.

Problemi u odvijanju minibuskog saobraćaja

Zbog sniježnih padavina i neprohodnosti cesta najteža situacija je u odvijanju minibuskog saobraćaja gdje je zbog neprohodnosti i polodice većina linija u zastoju, što je posebno izraženo u starom dijelu grada.

Od minibuskih linija trenutno su u funkciji:
- linije koje saobraćaju iz Hadžića za Mokrine, Pazarić, Ušivak, Kasatiće i Ljubovčiće,
- linija Vogošća – Tihovići,
- linija za Sedrenik koja je skraćena do okretnice Hrastovi,
- linija za Nahorevo koja je skraćena do Jezera,
- linija za Gornje Velešiće koja saobraća skraćeno do škole,
- i linija za Rječicu koja saobraća skraćeno do Reljeva.

Autobuski saobraćaj odvija se bez većih problema na terenu, nema obustavljenih linija, a skraćene su linije za Kobiljaču do Rakovice, Vukoviće do Raštelice i Ahatoviće do škole.


Sarajevski tramvaj (arhiv, Radiosarajevo.ba)

Tramvajske i trolejbuske linije u gradu odvijaju se bez većih problema, ali usporeno.

Sva vozila su izašla iz garaže i nalaze se na polaznim terminalima rapoređena prema linijama na kojima saobraćaju, kontrola bezbjednosti saobraćaja je na terenu i procjenjuje bezbjednosne razloge za kretanje minibuseva prema padinskim dijelovima grada, u stalnom smo kontaktu sa preduzećem RAD.

Iz GRAS-a su izrazili nadu da će uskoro i preostali padinski dijelovi grada biti pokriveni javnim gradskim prevozom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije